Jägarpytt med osttäcke och purjohack


Julfint i korridoren



Lussebullarna blev mycket goda, jag kan verkligen rekommendera receptet. Tyvärr kostar saffranet hos oss 36 kr/ halvt gram :( så det blev bara en påse per sats men det funkade bra det med...

Lussebullar, ca 32 st
50g jäst
5dl mjölk
250g Kesella
2-3 pkt saffran
1,5dl socker
0,5tsk salt
1 ägg
150g smör
17dl mjöl (drygt)
russin (blötlägg dem gärna en stund innan så blir de godare)
ägg
(mandelmassa)
Värm smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Mortla saffran och lite socker och häll i det i mjölken. Häll i resten av sockret. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Häll i salt och en del mjöl. Vispa till en jämn smet och häll i kesella och ägg. Häll i resten av mjölet, lite i taget, gå över till slev när det blir för tungt att vispa. Arbeta degen smidig tills den släpper från kanterna. Häll på lite mjöl och låt jäsa i 40 minuter. Knåda degen och gör bullar. Låt jäsa 30 minuter till eller till dubbel storlek. Sätt dit russin och gärna små bitar mandelmassa. Tänk på att trycka ner russinen djupt i degen så att de inte bränns i ugnen. Pensla bullarna med ägg och grädda i 5-8 minuter i 200 grader varmluft (225 grader vanlig ugn).
Lycka till,M
Hamburgare och tortellini

Recept nummer två är en god sås som passar med tortellini i matlådan:
några blad vitkål
en riven morot
några champinjoner
lite matlagningsgrädde
en burk creme fraiche
en bit riven ost
ev lite tomatpure
en knippe persilja (hackad)
kryddor
Fräs grönsakerna i lite olja, häll på grädde och creme fraiche. Smält i osten och krydda.
Koka tortellini och fördela i matlådorna, häll över såsen.
Det blir kompakta matlådor som man håller sig mätt länge med :)

/M
Lyxmiddag!
Blanda till en bönröra med olivolja, vinäger, lite lök, pesto och bönor.
Ugna pommesarna.
Stek sparrisen.
Stek köttet med peppar och salt.
Blanda till vitlökssmör.
Njut!
/G&M

På bilden är bea och vitlökssmör inte applicerat ännu =o)
Pannkakor i pannan eller plättar i järnet
Undrar just vad plättarna kallas då??
Här kommer i alla fall mitt recept på två bra pannkakssmetar:
Pannkakor (Plättar) - såna där tunna :)
3 ägg
2 dl mjöl
lite salt
4dl mjölk
smör att steka i
bra gjutjärnspanna/lagg/järn
lemoncurd passar bra till...
Tjock/Ugns/Fläsk/Pannkaka - i ugnen :)
4 ägg
2 dl mjöl
5 dl mjölk
lite margarin
lite salt
en form, ca 20x30
(ett paket bacon)
Sätt ugnen på 150 grader varmluft (175 grader vanlig). Lägg lite margarin och ev bacon i små bitar i formen och ställ in allt i ugnen tills margarinet smält och baconen fått lite färg. Vispa ihop smeten och häll över i formen. Det kan vara bra att låta formen stå kvar i ugnen när man häller i smeten så slipper man skvimpa ut hälften. :) Grädda i 15-20 minuter. Ät med hemlagad lingonsylt! (Räcker till två portioner om man inte är väldigt, väldigt hungrig)
/M
Utflykt!


Äntligen dags för en utflykt :) Fem laddade korridorare gav sig på söndagsmorgonen iväg norrut till Söderåsen national park. Det var ett häftigt ställe med en djup dal/ravin och massor av sten. Vi lagade mat på spritkök och hann även med en bullpaus innan det var dags att dra sig tillbaka söderut mot korridoren igen.

Till lunch blev det renskav och wok enligt ett recept från en i gänget. Mycket gott!
smör att steka i
Två paket renskav (såna man köper på ICA...)
En påse frysta wokgrönsaker
3 dl grädde
lite sojasås
Stek, låt puttra, smaka av och ät upp :)
/M
Regn ute, mys inne!

Igår försökte vintern vinna terräng här ner i Skåne. Under eftermiddagen började det snöa, och även om det nte blåste mer än vanligt så var det bitande kallt... för att vara skåne... För att överleva denna ruskiga attack krävdes tungt artelleri i form av varm choklad gjord på riktig kakao. Receptet för en riktigt lyckad motattack kommer här:
en STOR kopp
3 matskedar socker
1 stor matsked kakao
lite matlagningsgrädde
3 dl mjölk
Rör ihop socker, kakao och grädde till en jämn smet. Häll på kall mjölk och rör tills färgen ser god ut. Värm i mikron på full effekt 2 min (kolla ibland så det inte kokar över). Rör en sista gång och drick! Om man känner sig lite nere kan sockerkicken förstärkas med marsmallow-fluff :) (håller längre än vispgrädde om man inte gör choklad så ofta).

En annan mysfaktor som jag återupptäckte härom sisten är lemoncurd! En sorts citronkräm som med fördel används istället för sylt till pannkakor eller på scones. Lätt att göra och syrligt god :)
1,5 dl citronsaft (jag hade 6 små citroner och två stora lime)
2 dl socker
2 ägg
75g smör
Vispa ägg och socker med elvisp i en kastrull. Tillsätt citronsaften och vispa igen. Låt blandningen värmas upp och ha i smöret. Sjud alltihopa under omrörning tills smeten är som marmelad i konsistensen (det tar längre tid än man tror...). Ät!
Jag önskar er alla en mysig stund i regnet :)
/M
Bild på den grynfina kycklingen

/G&M
Bacon-tips!

Då ser det såhär smaskigt(?) ut:

Innan det blir en god carbonara!

/G
Höst! (eller Utmanad!)

Nu har hösten verkligen kommit till Lund. Träden börjar bli kala och det regnar och blåser oavbrutet. För att se det från den ljusa sidan gäller det att hitta på roliga saker och utnyttja vädrets potential... dvs sitta inne och pyssla och fika. :)
I helgen blev det därför dels en höststjärna till mitt rum och dels fika med korridoren + några gamla korridorare som kom på besök, jättetrevligt! Till fikat hade vi gjort två ananaspajer och två äppelpajer samt två kannor te, slurp!! Äppelpajen var ett försök att efterlikna den försvunna pajen och eftersom den faktiskt blev ganska lik så kommer den här som ett bidrag till G:s tävling:
äpplen (jag hade tre stora)
kanel
150 g margarin
1/2 dl ljus sirap
2 dl socker
13 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
ingefära
malda nejlikor
kardemumma
Skär äpplena i skivor och lägg i en pajform, gärna en med höga kanter för det blir rätt mycket smet. Häll kanel över äpplena. Smält margarinet. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ihop alla ingredienserna till en smet. Kryddorna får man ta lite lagom av och smaka av så det blir gott. De ger liksom en julsmak till det hela :)
Häll smeten över äpplena och grädda i varmluft 150 grader (175 grader vanlig ugn). Grädda tills pajen fått fin färg. Tänk på att kryddorna kan göra pajen mörk redan från början.
Servera med vaniljsås!!

/M
Ananananaspaj

Efter en resa hem till föräldrarna i Taiwan kom en korridorare för några dagar sedan hem med en mängd olika små kakor. De flesta var gjorda av potatis men en var gjord av mördeg och ananas. Den fick mig att minnas en god paj som vi gjorde för något år sedan i korridoren. Pajen blir väldigt saftig och fungerar bra utan något till.
Risken är dock ett man behöver göra två för att mätta efterfrågan...
Ananaspaj
150 g margarin
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Smält margarinet lite lagom i mikron så går det lättare att blanda. Tryck ut smeten i en pajform och fortsätt med fyllningen.
1 ägg
2 dl kräm fräsch
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
en burk krossad ananas (ca 500g med spad = ca 270g utan spad)
Låt ananasen rinna av i tex ett durkslag eller en sil, ju torrare desto bättre. Blanda alla ingredienserna och häll i smeten i pajskalet. Grädda i 150 grader varmluft tills smeten stelnat och hela pajen fått en aptitlig, ljusbrun färg. (runt 30 min?!)
Ät, ät, ät!/M