Vuxna män gör saker tillsammans!
Huslig söndag!
Efter att ha spänt kedjan på cykeln trampade jag iväg till Jonas i Skogsvik.
Efter ett snabbt fika bestämde vi oss för att det var dags för Syltning!
Steg 1: Äppelträdet vittjades! …och det blev många äpplen..
Därefter studerades recept på olika mos och assistenten försågs med mos&sylt munstycket!
Därefter drog vi igång projektet!
Äpplena skars i bitar (även skal, kvistar och kärnhus fick vara kvar) som matades i maskinen! Ganska snart insåg vi att vi inte satt på någon påse för att samla upp restprodukterna varför en snabb korrigering fick göras.
Därefter trodde vi att vi var på banan igen… …men inget mos kom dock hade vi snart fyllt bunken med äppeljuice! Efter att ha studerat recepten lite närmare framgick det tydligt att äpplena innan de proppas ned i maskinen ska kokas!
Ny korrigering, varsitt glas äppeljuice och vi var åter på banan!
Vi gjorde sylt på ca 2,5 kg äpplen (knappt märkbart ingrepp i de fyllda kassarna)
Recept:
Skär äpplena i bitar och koka i lite vatten, pressa en citron i koket, när äpplena mjuknat är det dags för assistenten. Assistenten rensar och passerar äpplena; slutresultat, en pure.
Puren kokades sedan åter upp och socker tillsattes (ca 5 dl), sylten eller moset ska därefter uppnå 105 grader Celsius vilket kan kontrolleras med flera så kallade ”sylt test” där den modiga mannen bland annat sticker ner sina fingrar i den (förhoppningsvis 105 gradiga) sylten, för att sedan utföra en nyprörelse! Mer om de testen går att läsa i stora sylt- och marmeladboken.
När testen var är godkända är sylten klar!
Sylten tappades sedan upp på steriliserade glasburkar (värmda i ugnen till 100 grader Celsius)

När dessa var fyllda vändes de uppochner och till dagens frukostgröt var de klara!
Jag kokade faktiskt äpplemos tidigare i år utan assistent och recept ...och därmed även utan citron, sylttest och steriliserade burkar och det gick också bra!
Efter att ha tittat igenom texten vill jag bara förtydliga att det inte ingår någon banan i receptet!
/MM
Ma la ji si & Suan rong sheng cai



Arvet från Öst och Sveriges närmaste stad!
Idag stod Öststatsmat på sedeln!
Det blev äkta Estländsk surkål "Praekapsas" som syster Lie importerat. Detta kombinerades med Lidltysk knödel "Semmelknödel" serverat med Salami och nästan hemmaodlade Tomater!
Vi fick två tomatplantor av en arbetskollega till mig, som vi vårdade lite dåligt under ett par sommarhelger, men de tog sig och blev riktigt ståtliga och livskraftiga tomatplantor, dock utan tomater... detta framfördes till donatorn av plantorna som svarade med att även överlämna ett tjugotal tomater från "syskonplantorna".
Så den historien fick ett bra slut!
Här kommer receptet!
Ingredienser:
1 burk Estländsk surkål
1 pkt Semmelknödel
1 st Chorizosalami
2 st Enköpingstomater
Stek surkålen med rikligt med smör i en gjutjärnsstekpanna om möjligt, en teflonpanna fungerar också, men färgen blir lite trist.
Skiva knödeln och stek i skivor, gärna med mkt smör.
Skiva även salamin och lägg upp i en skål
Skär tomaterna i klyftor och servera på en tallrik.
Som ni ser blir det en färggrann tallrik!
Jag som älskar den typen av mat kan varna för långvarig mättnad..
Efter en lång kvällspromenad är jag fortfarade tokmätt!
Lycka till!
/MM