Ljust bröd med surdeg



Tänkte passa på att lägga upp ett gott bröd som man förslagsvis kan äta till kornkorn-salladen. Surdegen gör brödet luftigt och saftigare längre, dvs man behöver inte frysa det direkt utan kan ha det i skaferiet flera dagar utan att det blir torrt och tråkigt.

Brödbullar

Dag 1
1/4 paket jäst
3 dl kallt vatten
3 dl grovt rågmjöl

Vispa runt till en jämn smet och ställ i rumstemeratur med en handduk eller plastfolie över. 

Dag 2
3/4 paket jäst
0,5 dl olivolja
3 dl 37-gradigt vatten
3 tsk salt
1 msk socker
degen från dag 1
minst 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt olja, vatten, salt och socker. Vispa runt och häll i surdegen från dag 1. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen blir smidig, den kan få vara lite kladdig när den är klar. Efter ett tag får man byta från visp till slev. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka en timme. Själp upp degen på en ren bänk och knåda den smidig. Gör ca 16 bullar och låt dem jäsa på plåt under bakduk till dubbel storlek. Grädda i 250 graders ugnsvärme i cirka 8 minuter. Bullarna ska se gyllenbruna ut och låta ihåligt om man knackar under dem. Mums!

/M 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0