Snö, snö, snö!

Här kommer ett inlägg utan mat men med snö! G och M har varit på besök och de valde helgen när Lund blev snöigt. En stor händelse i en stad som sällan ens har snöflingor i luften... Så här såg det ut:

På lördagkvällen


På söndag morgon


Bil på väg och bil som får stanna kvar...



Kanske till och med lundaborna låter cykeln stå idag...


Till sist en översiktsbild :)


/M

Renskavsgryta med svamp



Fick lite Karljohansvamp av mina föräldrar och i jakten på vad jag skulle göra med den hittade jag ett paket renskav i frysen. Det går säkert alldeles utmärkt att använda någon annan svamp. Jag kan även tänka mig att lingonsylt skulle fungera istället för svartvinbärsgelé.


Ingredienser:
1 pkt renskav
2 små röda lökar
1.5 dl svamp
1,5 msk svartvinbärsgelé
3 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 msk mjöl
smör eller margarin
salt
peppar

Börja med att hacka löken. Bryn sen renskaven i smöret och se till att den delas till mindre bitar. Tillsätt sen den hackade löken och låt det bryna några minuter. Blanda ut mjölet med lite av mjölken och häll sedan ner det i pannan tillsammans med resten av mjölken och grädden. Avsluta med att smaka av med gelén, salt och peppar. Låt puttra på svag värme i 15-20 minuter. Servera med ris eller potatismos. 

Tomaterna har jag delat och kryddat med persillade och ställt i ugnen några minuter.
/Jonas

Pannkaksrulle

För några veckor sedan gjordes en pannkaksrulle, även kallad restrulle
1 tjockpannkaka
500g köttfärs
1 purjolök
2-4 msk taco sauce
1-3 msk sambal olek
2 ostkanter
1 halv påse ruccolasallad
lite salt & lite peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Smöra långpannan ordentligt
3. Vispa ihop smeten och häll den i långpannan (långpannan skall stå vågrätt)
4. In med tjockisen i ugnen!
5. Skär purjon i den storlek du vill äta och fräs den tills den mjuknat, lägg sedan den färdiga purjon i skål
6. Fräs köttfärsen
7. Tillsätt de första resterna (tacosaucen & sambal)
8. Krydda med salt och peppar samt häll på purjon och rör om.
9. Ta ut tjockisen (ca 24 min om normaltjock) och bred på köttfärsröran
10. Bred ut resten av resterna (ost & ruccola) på köttfärsröran
11. Rulla ihop tjockisen som en rulltårta
12. In i ugnen i ca 5-10 min så att du hinner diska och plocka undan

Så här såg den ut:


/MM

Sötsur fläskfilé


Var ett tag sen jag skrev något här. Nu i veckan vart en lite mer avancerad middag en kväll som jag tänkte dela med mig av. Jag fortsätter på det kinesiska temat.


Ingredienser

 

400 g fläskfilé

2 msk kinesisk soja

1 msk sherry

1 1/2 msk vetemjöl

1 1/2 msk potatismjöl

1 ägg

1 liten burk ananas skivor

 

Den sötsura såsen

5 msk socker

4 msk kinesisk soja

2 msk sherry

2 msk vinäger

2 msk tomatpuré

 

rapsolja till frisering och stekning

1 grön paprika

1 röd paprika

1 burk minimajs

 

 

Putsa fläskfilén i kuber, något större än sockerbitar. Blanda 2 msk soja och 1 msk sherry och låt det vila ett slag. Vispa upp ägget med vetemjölet och potatismjölet i en bunke. Lägg sedan i köttbitarna och blanda väl och se till att köttet blir indränkt. Häll olja till ett djup av 3 cm i en liten kastrull. När oljan är riktigt het lägger man i köttbitarna, en efter en, och friterar dem tills de blir gyllenbryna. ca 2-3 minuter. Eftersom kastrullen är liten behöver man fritera i omgångar. När allt kött är färdigt lägger man det i en skål.

 

Skär sen paprikan, ananasen och minimajsen i lika stora bitar som köttet. Blanda alla såsingredienser i en bunke. Häll 2 msk av oljan från friseringen i en stor stekpanna, läg i paprikan, minimajsen och ananasen och till sist den sötsura såsen.

Låt såsen koka i ungefär 2 minuter. Till sist lägger man i det friterade köttet och låter det koka på stark värme i 2 minuter.

 

Klart att server med ris efter tycke och smak.

 

Tänk på att ha ett lock till hands när ni friterar i fall det skulle bli lite för varmt i oljan. Jag hade ingen sherry hemma men det gick bra ändå.

 

/Jonas


Första julbordet

Igår hade vi julfest på korridoren (min femte, jag börjar känna mig antik...). Vi lagade och åt alla viktiga rätter inklusive Jansson, dopp i grytan och ris a la malta och sen dansade vi runt granen och delade ut presenter. Kvällen avslutades med chokladkola och Tarzan=troligtvis den allra roligaste leken som finns! Idag har hela korridoren gått runt i ett sorts trött töcken - det är jobbigare än man tror att dansa/sjunga/leka en hel kväll.



Något som blev riktigt gott var vår Jansson. Här kommer ett ungefärligt recept:

30 stora potatisar
6 gula lökar
5 dl grädde
5 dl mjölk
en konserv ansjovis (räcker till halva satsen)
kryddor
ströbröd
smör

Riv potatisen och löken fint. Blanda mjölk, grädde och kryddor. Skär ansjovisen. Lägg potatis och lök i tre formar och varva med ansjovis i en av dem. Häll över vätskan. Strö över ströbröd och hyvla smöret överst. Grädda i 200 grader varmluft (225 i vanlig ugn) tills den är gyllenbrun och god. Ät!

/M

Usch-väder och tjockisråraka

Vinter i Lund... jag behöver nog inte säga något mer...


Tack och lov för pannkaka, det kan få även den mest regntrötta (till exempel jag) på bättre humör :)

Som omväxling rev jag ner ett antal potatisar i pannkakan, och vips blev det en ny rätt: tjockisråraka. Väl värd att prova!

/M

RSS 2.0