Och lite bilder...

...som inte går att kommentera ;)


Dumplings som blev vårrullar

Min lediga vecka fortsatte med mer matlagning. Tanken var att det skulle bli dumplings men degen är svår att kavla så att det blir bra så i sista stund bytte jag till filodeg och vips blev det vårrullar istället :) G och M tipsade om att det inte går att kommentera inlägg som gjorts med bloggappen så nu blev det hemsidan istället, hoppas att det funkar bättre!
Vårrullar
1 huvud salladskål
1,5 gula lökar
15 små champinjoner
2 dl wokgrönsaker
2 dl falafelsmet :)
Lite soja
Salt och peppar
Lite olivolja
500 g fläskfärs
Olja till stekning
Mixa alla grönsaker i mixer med kniv, salladskålen är bra att skära i bitar först. Jag glömde att låta salladskålen stå lite och rinna av men det är bra att göra så blir det inte så blött. Blanda allt ordentligt till en jämn smet. Ta fram filodeg och gör paket, smeten räckte till ett paket filodeg plus en del smet över. Eftersom det var mitt första försök gjorde jag på lite olika sätt för att se vad som blev bäst. En del frös jag otillagade, en del stekte jag i stekpanna med olja och en del la jag på en plåt, penslade med olja och tillagade i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Sista smeten stekte jag i olja i stekpannan. Godast blev de stekta, filodegen blev mjuk och smakrik. I ugnen blev filodegen krispig men ganska torr och tråkig.
/M

Nyponbars

Hittade ett spännande recept i ICAs tidning Buffé som jag var tvungen att prova.


Hacka och rosta cashewnötterna tillsammans med pumpakärnorna.





Ingredienser

  • 1 dl grovhackade cashewnötter (naturella)
  • 1 dl pumpakärnor
  • 3 äggvitor
  • 2 dl havregryn
  • 3 msk nyponskalsmjöl
  • 3 msk honung
  • 1 krm salt
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • 1 dl hackade torkade tranbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Rosta de grovhackade cashewnötterna och pumpakärnorna i en torr och het stekpanna ett par minuter tills de får lite färg. Låt svalna. Blanda med äggvitor, havregryn, nyponskalsmjöl, honung och salt. Tillsätt de hackade torkade aprikoserna och tranbären. Rör om ordentligt.
  3. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Gör 2 längder (för 8 bitar) av smeten, ca 4 cm breda och 1 cm höga. Gör längderna så kompakta som möjligt.
  4. Ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Skär i bitar. Vänd dem efter ett tag så att de torkar runt om. Förvara i kylen i lufttät burk.
Har bara tagit en liten smakbit hemma och tror att det kommer smaka ännu bättre i skogen.

/Jonas

Matiga pannkakor med kassler

Falafelsmet från igår blev matiga pannkakor idag. Gott med kassler och lök till!

Pannkakor
4 ägg
2 dl mjöl
lite salt
4 dl mjölk
2 dl falafelsmet

"Sås"
Creme Fraiche
Creme cheese
Hackad lök

Kassler

Stek pannkakorna. Min falafelsmet blev ganska salt så jag skippade saltet i smeten. Blanda ihop såsen - jag vet inte om creme cheesen verkligen bidrog men den behövde gå åt och det smakade gott men mest creme fraiche.
Rulla pannkakorna med sås och kasslerskivor i mitten. Ät!

/M


Falafel

Jag saknar falafel! I Skåne kunde man alltid gå ner på stan och köpa falafel om man var trött på att laga mat men här i Skövde verkar det stört omöjligt att köpa falafel. Därför blev det hemmagjord falafel till middag. Tyvärr har jag ännu inte hittat något recept som inte faller isär vid stekningen men jag tänkte testa att låta smeten som blev över ligga i kylen över natten för att se om det kan göra någon skillnad...

Falafel
2 burkar kikärtor
2 krukor persilja
Lite maizenamjöl
2 ägg
Salt, vitlökspulver och vitpeppar

Mixer

Olivolja till stekning

Mixa kikärtor och persilja, häll i resten och mixa lite till. Stek!

/M


Dagens smak

God rippel av saltlakrits men inte så stark smak av hallon... får 4/5, både Ofelia och jag kan tänka oss att äta den igen!
Slurp :)
/M


RSS 2.0