Julglass och klapplek!


Nya klapparna invigda!

Här kommer ett recept på glass till julklappsglassmaskinen!

200 g frysta bär (vi hade hallon/blåbär/vinbärsblandning)
100 g socker
1 dl grädde
3/4 dl mjölk
1/2 vaniljstång (skrapa ur fröna)

Först mixas de frysta bären med sockret så att bären mosas helt. (det fungerar inte alls med en stavmixer direkt, men med bottenmonterad kniv gick det lätt se bild.




Därefter tillsätts övriga ingredienser och mixas ihop. Sedan hälls smeten i de sedan igår frysta glasskålarna och maskinen startas ca 10 min senare är det bara att äta. Vi malde kaffe i nya julklappskaffekvarnen vilket blev super!



Medan jag gjorde glass tvättade Greta fönstren på övervåningen med den nya julklappsfönstertvättaren! På bilden syns även de nya julklappspyjamasbyxorna!

God fortsättning!

/M&G

Nybakat vörtbröd

 


God jul

/Jonas


Många grisar


Julgrisar i snöstorm

I tisdags, på Lucia, hade föräldrarna glöggkalas och då jag var ledig och hemma på besök fick jag förbereda. På listan stod traditionella rätter som prinskorv, knäck och lussebullar. För att modernisera och liva upp det lite beslöt jag mig för att komplettera med cupcakes. Det var lätt att hitta recept och inte allt för svårt att laga till. Ihopsättningen däremot lämnade en del övrigt att önska, likheten med orginalet är mycket liten... men de smakar gott :)
Här kommer receptet till min version:

Muffins (100 små, ca 40 vanliga)
200g smör
5 dl farinsocker
1 pkt gräddfil (3 dl)
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
2 tsk bakpulver

Ställ fram smöret så det blir mjukt. Sätt ugnen på 225 (varmluftsugn 200). Blanda smöret med farinsocker. Rör i ett ägg i taget. Häll på gräddfilen. Blanda kryddor och bakpulver i en skål. Blanda ihop allt. Klicka ut i formar, fyll dem max till hälften så det blir plats kvar till toppingen efter att de rest sig. Låt svalna.

Grisar
Köp en förpackning fondant/sockermassa/sugarpaste på Ica. Färga till grisfärg med gul och röd karamellfärg. Kavla tunt med lite florsocker så det inte fastnar. Ta ut grisar med pepparkaksmått. Låt torka på en bricka, gärna över natten.

Snöslask
1 pkt Philadelphia/Cremecheese (200g)
100g smör
5-8 dl florsocker (jag tog fem men det skulle vara åtta, kan vara därför det blev snöslask :)
2 msk glögg

Rör ost och smör slätt, häll i florsockret. Smaksätt med glögg - tänk på att ljus glögg ger fin snö medan mörk/röd glögg ger mer slaskbild.

Ihopsättning
Spritsa snö på muffinsen och toppa med en gris!

Mums!!

/M


Lussebulle version nummer tre

I år har det blivit tre versioner av lussebullar. Den senaste med fyllning smaksatt med vanilj och apelsinskal. Receptet hittade jag här: http://litemer.paindemartin.se/2011/12/langjasta-saffransbullar/ Att pensla bullarna med sockerlag efter att det gräddats var nytt för mig. Det var ett bra tips eftersom bullarna blev riktigt snygga.
/Karin

Körv

Idag görs det klev och jag provar att blogga från appen blogg.se!

/G


Vad gör man en söndagseftermiddag?

Jo man lagar naturligtvis mat. Börjar med en riktig chiligryta.
Högrev Högrev
Först putsa och tärna nästan 2 kg högrev.


Chipotle chili för en god rökig hetta.

Högrev
Bryn köttet i omgångar om man inte har en väldigt stor gryta.


Ur med köttet och i med bacon, morötter, chili, blekselleri som får fräsa tills de får lite färg.

Tillbaka med köttet och tillsätt öl, krossade tomater, vinäger, oxbuljong och honung.


Efter en timmes puttrande ska paprikan i. Sen är det bara vänta ytterligare två timmar innan det är klart.

Så under tiden den puttrade passade jag på att göra en lax och spenatpaj med fetaost.

Vanlig pajbotten fylld med spenat, lök, fetaost och rökt lax.



Chilin serverades med hembakt surdegsbröd, även ris passar bra till.


/Jonas



Adventsglögg!

När andra ljuset brinner är snart Lucia här
hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär



Rekvistian kommer från Hemköp!

Glad andra advent!
/M&G

Kvällsfika


Första julbaket

Igår bakade jag säsongens första lussekatter! Tyvärr hade jag ingen Kesella men däremot gott om (numera billig) saffran. Tur i oturen hade mitt vanliga recept (med kesella) försvunnit men "Min kokbok" skrev enkelt och bra att Lussebullar är vetebrödsdeg med större mängden smör och socker samt 2 paket saffran så då var det bara att sätta igång :)
Resultatet av tre degar blev ca 90 förvånansvärt saftiga bullar varav 50 fick följa med till jobbet (sista dagen på avdelningen).

/M

P.S. Hur många kattungar finns på bilden?


RSS 2.0