Danskt rågbröd

Har de senaste helgerna bakat samma danska rågbröd och denna här helgen fick jag till det. Tredje gången gillt heter det ju, vilket stämmer bra om man räknar försöken.
Börjar med att blanda surdeg och rågmjöl med vatten som får stå över natten. Detta hinner man med medans de hela rågkornen puttar i kastrullen.
Medans det puttrar hinner man även mäta upp solrosfrön,linfrön, sesamfrön och salt.

Nästa morgon har fågelmaten svällt ihop till en härlig sörja.


Efter att alla ingredienser har jäst tillsammans i ett par timmar kan det se ut så här.
Efter massa tid i ugnen blev det äntligen klart.


/Jonas

Hänt i veckan

Måndagen bjöd inte på några stora kulinariska bedrifter... Blev inte förevigat på bild heller.

Tisdagens middag bestod av fisksoppa med torsk, kokosmjölk och bulgur. Recept från www.fisksoppa.se
Onsdagen då Karin egentligen borde lagt sin tid på att plugga ägnades åt diverse bak och matlagningsprojekt.
Något ojämna i formen men smaken var det inget fel på.

Middag blev klassisk svensk husmanskost. Köttfärslimpa, potatismos och gräddsås.
Efterrätt (lyx på en onsdag... räckte även till torsdagen).

Karins bakprojekt resulterade i:
Semlor! Eftersom alla inte tycker om grädde (Karin) så användes Mildas Vaniljvisp istället.
Vaniljvispen användes även i fyllningen blandad med mandelmassa.

Fredag: Slut på veckan och energin speciellt eftersom vi spenderade en timme på gymmet innan det var dags att laga middag. Hemköp sålde skinkstek billigt.
För att få önskad form på skinksteken användes bland annat en kavel.
De bankade köttbitarna vändes i ägg och ströbröd.
För att sedan stekas i smör.
Dessa serverades med klyftpotatis, tzatsiki och sallad.
Veckan avslutas i soffan med:
Trevlig helg önskar
Karin och Jonas

Hotballs!

I tron om att M lagade köttfärsbiffar med svampsås gjorde G en potatisgratäng



Det visade sig att M var mer inne på det Italienska spåret (ovanligt?) och gjorde vitlöksstinna stora köttbullar i en smaskig tomatsås.

bullar
500g färs
6 klyftor vitlök
klippt färsk timjan
1 gul lök
lite ströbröd
1 ägg
1 dl mellangrädde
Pepparmix
lite salt

sås
½ fräst gul lök
4 frästa klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
oregano
salt och peppar

Bryn bullarna snabbt i pannan och låt dem sedan bli genomvarma i tomatsåsen.



Det hela blev en ovanlig men smarrig blandning!



och till sist som sig bör - ett litet bröd. Denna gång med surdeg och durum - en riktigt trevlig hemkomst efter en vinterhajk på Narven med nying, vindskydd och isstaffett.



/G&M


Wokeliwok och lite blandade bröd

En riktigt smaskig wok blev det härom sistens.



3 kycklingfiléer
5 klyftor vitlök
15cm Purjo
1 större broccolikvast
1 röd paprika
4 cm2 ingefära

Hacka allt i lagoma bitar; förslagsvis mindre bitar av ingefäran än av kycklingen, men man väljer själv.
Hetta upp pannan och olja ordentligt och woka loss! När det är varmt tillsätter man en härlig blandning av sambal, fishsauce, sesamolja och soja.



Vi kokade äggnudlar parallellt och blandade ner innan servering.

Smaklig måltid!

G&M

Som frestelse bjuder vi på lite blandade frukostbröd


           Durumbröd                       Rågisar utan russin                 Blandade mjöl

RSS 2.0