Lat

Igår blev det en kulinarisk middag, i sällskap med mig själv, bestående av pulvermos och kikärtor - inte lika äckligt som det låter, men det är nog tur att jag har en sambo som ser till att det blir riktig mat här hemma!

/G

Korridorskväll



Vad kan vara bättre under tentaperioden än att göra något helt annat :)
Igår kväll blev det eurovisionsfinal med korridoren. Vi laddade upp med en sats nybakade kanelbullar, chokladbollar och kall mjölk. Chokladbollar är verkligen underskattade kakor med stor potential!
Jag gissar att alla har ett bra recept på kanelbullar hemma. Chokladbollsrecepten däremot börjar bli ovanligare sen de försvann från havregrynspaketen... Här kommer därför ett bra recept:

Chokladbollar

200g smör

1,5dl socker

1dl kakao

6dl havregryn

0,5dl vaniljsocker

0,5dl kallt kaffe

 

Vi använde havregryn att rulla i, det blev gott och lite mindre sött. Annars finns ju alltid pärlsocker eller kokos.
/M

Här kommer ett litet stort brödrecept

Har kommer ett jattemumsigt och jattestort brodrecept!! Kande att det var dags att skriva har nu efter sa mycket brodbakning i Australien!
Om man vill kan man gora precis samma sak men lagga till svarta oliver som man delat lite samtidigt som de torra ingridienserna, sa far man en "Olive bread" istallet!


Sesame sunflower sour dough

11 kg vetemjol
1 kg ragmjol
500 g sesamfron
500 g solrosfron
180 g salt
120 g improver
240 g gluten
30 g torrjast
480 g matolja
1,2 kg surdreg
5 L fingervarmt vatten
1,5 L mjolk

(surdegen matas varje vecka med 8 kg ragmjol, tva navar kryddor, 1 kg  "specialsurdegsmjol",  ca 7 L vatten och forvaras i kylen. Hogst oklart hur den uppkom fran forsta borjan?! Kolla i kokbok for mer exakt tillvagagangsatt!)

Forutom ingridienserna behover du en (stor!) degblandare,  4 - 5 platar, en kniv, en sil, en (stor!) ugn, svarta sopsackar och mycket talmod och starka armar!! och en stor kyl... 


Blanda alla torra ingridienser i degblandaren. Hall i oljan och blanda i ett par minuter. Hall i surdegen och blanda vidare ett par minuter. Hall i vattnet och mjolken och blanda vidare tills allt mjol ar upptaget och du har fatt en fin deg som virvlar runt i degblandaren som glass! Tack med plast (forslagsvis svart sopsack) i en timme.
Sen ar det dags att baka ut! Ta ut degen fran degblandaren och vag upp 780 g bitar. Knada till limpor och lagg pa platar, eller i formar om du har. Glom inte att smorja noga oavsett om det ar platar eller formar!! Stoppa varje plat i en svart sopsack och stall i kylen ett par timmar eller helst over natten.
Spreja dem med vatten och pudra over mjol, skar ett par snitt i dem (forslagsvis tva langa"S") och skjuts in i ugnen!! Ca 40 minuter och skulle gissa ca 180 grader. Lat svalna pa galler.


Jag antar att det gar att halvera detta recept ett antal ganger tills man far en mer hanterbar storlek for hemmabakning!!?
Men sa har gar det till i Whitfield! Och Oo sa gott det blir!! 

/MLI
  


Paj och paj paj

Idag producerades paj till morfar 90! BrorStor och jag gjorde 10 st broccolipajer.

1 pajdeg, förgräddad
½ kg fryst broccoli
100 g Danablu grädd
Äggstanning




En av dem dog tyvärr på kuppen..



/G

Bilder från hemlandet till en bagare i Australien

En liten spontan bildserie från Fafnérvägen påväg hem från skolan. Vi får ju se en massa fina bilder från Australien, men du vet ju inte hur det ser ut här hemma!







Kalle kanin hälsar och om du tittar noga ser du hur fina tulpaner som kommit upp vid häcken.
/G

Mums :)



I morse efter frukosten när jag satt och läste ortopedi i köket, kom en korridorare och bjöd på kaka. Det var en av de godaste kakor jag smakat och därför fick plugget lov att prioriteras bort till förmån för provbak nu i kväll :)
Tyvärr är den mycket beroendeframkallande...

Kladdkaka med täcke

200g smör

4 ägg

5 dl socker

1 dl kakao

3 dl mjöl

2,5 tsk vaniljsocker

2 krm salt

 

75g smör

1 dl sirap

2 dl socker

1,5 dl grädde

1 paket kokos

Sätt på ugnen (varmluft 175). Blanda ihop alla ingredienser till kladdkakan och häll i en ganska stor form, Grädda i 15 minuter. Häll kokosen och resten av ingredienserna i en kastrull och koka upp. Låt smeten sjuda i ca 5 minuter. Ta ut kakan och bred ut smeten ovanpå. Grädda igen i ca 8 minuter. Ta ut formen när ovansidan ser ljusbrun och knäckig ut.

 /M

 


Växter i kruka och flaska

Titta så fint det växer! Några har fått flytta ut i större krukor och snart är vi självförsörjande. Hastigheten med vilken det växer har tyvärr avtagit för dem som planterats ut, men balkongen är väl inte samma fina klimat som drivhuset.




Häromdagen lagade jag också en mkt smaskig soppa av frysta växter. Tina broccoli och spenat i micron, mixa med mixerstav, värm och tillsätt mjölk och lite smör samt kryddor. Tar väldigt kort tid och blir smarrigt. Kan förvaras i flaska om medtages som matlåda. Se nedan




Avslutningsvis bjuder Willys i Arninge på lite humor



O.a.o
G


Bjudfika bakat av Ulo

Tyvärr har jag inte kunnat få tag i receptet, men såhär söta bakverk bjöd Ulo på vid påsk



RSS 2.0