Jordgubbsbullar och bondost

Medan internet fortfarande fungerar (peppar, peppar...) tänkte jag passa på att skriva ett inlägg. Under en uppdatering av svenska nyheter på svd.se hittade jag ett spännande recept på jordgubbsbullar. Jag bakade dem på vinst och förlust men de blev faktiskt riktigt bra!! Nästan lite för saftiga men det vann de på i längden. Här kommer receptet:

Jordgubbsbullar 50st

100g margarin
5 dl mjölk
50g jäst (finsk jäst jäser riktigt bra utan bismak)
1,5 dl socker
1 tsk salt
8-10 dl mjöl

200g smör
100g filadelfia (halvt paket)
2dl florsocker
2msk vaniljsocker

4dl jordgubbar (400g frysta)
2 msk potatismjöl

Gör degen och låt jäsa 30 minuter. Blanda ihop fyllningen (det blir nästan för mycket fyllning så gör bara enkel sats). Kavla ut två plattor och smeta på fyllningen. Skiva jordgubbarna och pudra potatismjöl över. Sprid ut dem på fyllningen och rulla ihop plattorna till rullar. Skär bullar och låt jäsa 30 minuter till. Grädda i 225 grader i 10 minuter.



Min andra bild är en till bild på finsk mat. Den här gången är det lördagskorv (som vår falukorv ungefär) och bondost (en ost som kommer förpackad färdigstekt, smakar inte så mycket men har en fin konsistens). Rätt gott!




Till sist vill jag visa en bild på den lokala utomhusteatern. Här uppe har varje kommun oavsett storlek en egen teater och alla sätter upp en pjäs till sommaren. Otroligt bra och extra häftigt här i Oravais där de har en roterande scen mitt i en gammal bruksmiljö. Skådespelarna till och med simmade kapp som en del av pjäsen!



Trevlig kväll,
M

Iskaffe... Islatte?!

1. Kontrollera att du har is i frysen. (Misslyckas detta kan du få svårt att tillreda denna läskande kaffecryck.) 
2. Be din bror att brygga kaffe.
3. Häll upp lite kaffe - ca 3 cm - i ett glas.
4. Häll i en liten tesked socker, rör om.
5. Häll i all is du har! Det går alltså åt en hel del, 15 - 20 bitar kanske.
6. Fyll upp glaset med kall mjölk.
7. Glöm inte att fota innan du dricker, lättare sagt än gjort. (Denna punkt kan du bortse ifrån om du inte ska blogga)
 

Nå! Se så! Botten upp! ...va? vadå?

//Em


En annorlunda tårta

I helgen var vi på hejdundrande 30-årsfest och fick en mycket smarrig förrätt! Var såklart tvungen att direkt prova att göra egen, och passade på att bjuda Emelie på den och sedan lite köttfärsbiffar till huvudrätt! Jag kan inte ta åt mig äran för receptet alls, men vill gärna delge det så att fler kan njuta.



Botten
250g kavring
75g smör (jag ska nog ta lite mer nästa gång så kanske botten håller ihop bättre)

Fyllning
3st gelatinblad
1 burk matjessill á 200g
1st rödlök
2dl lätt-creme fraiche
250g kesella, 10%
lite vitpeppar


8 - 10 portioner säger receptet, vi åt en halv på tre!
25 minuter + 3–4 timmar i kylen

1. Bryt kavringen i bitar och mixa den till smulor i matberedaren. Smält smöret och blanda ner det.

2. Ta en form ca 24 cm i diameter med avtagbar kant. Häll i brödsmulorna och platta ut till en botten. Ställ in formen i kylskåpet.

3. Blötlägg gelatinbladen. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen. Skala och finhacka löken.

4. Blanda sill och lök med crème fraiche och kesella. Smaksätt med vitpeppar och sillspad.

5. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning. Häll en sked av sillsmeten i kastrullen och blanda med gelatinet. Rör sedan ner blandningen i sillsmeten.

6. Bred ut smeten i formen. Ställ matjestårtan i kylen i 3–4 timmar tills den har stelnat eller över natten.

7. Skär gräslöken fint och strö den över ytan. Dekorera gärna med gräslöksblommor. Servera!


Smaklig måltid!
G


Finland, Finland alla dagar

Just det, jag tillbringar sommaren i Finland! I Finland, Österbotten, Oravais... eller Årvas som det heter på lokala dialekten :) Efter tre veckor här börjar jag så smått känna mig hemmastadd. Jag bor i en lägenhet på vårdcentralen, så jag har nära till jobbet! Det är faktiskt riktigt skönt, inte en pendelbuss så långt ögat kan nå :)
Eftersom detta är en matblogg tänkte jag dela med mig av två middagsförslag, det ena klassiskt somrigt och det andra klassiskt finlänskt. Dessutom lite bilder från helgens utflykt i den finska skärgården, håll tillgodo :)


Senapssill, nypotatis och kokt ägg - riktigt somrigt och väldigt gott!



Karelska piroger är gjorda av rågmjöl med en fyllning av risgrynsgröt :) Ovanpå lägger man en blandning av mosat ägg och smör, här serveras det även med tomat!

Till sist några bilder från Rönnskären där vi var idag. Vi åkte ut till en ö som heter Bergö med vägfärja och därifrån med motorbåt i en timme rakt ut. Platsen är en nedlagd lotsstation där det ett tag bodde så många att man funderade på att öppna egen skola. Nu bor där inte längre bofasta men en del sommargäster och husen finns kvar och går att hyra. Själva lotsstationen var rätt speciell och inte så snygg men båken som stod på öns högsta plats var desto mer imponerande. Vi räknade till 73 trappsteg till toppen, lite läskigt att gå upp på de rangliga och branta trätrapporna men en underbar utsikt.
Vi var på ön hela dagen och till lunch fick vi en underbar måltid med nyrökt sik på rågbröd och pastasallad, tyvärr glömde jag fota...







/M


Mellis

Sommartips nr2!!

Både gott, svalkande och nyttigt blir det om man hackar nötter (ex välnötter, mandlar och hasselnötter) och blandar med mild naturell yoghurt. En klick sylt i är inte heller fel innan man kan njuta av ett kallt och gott mellis.

/G

Så enkelt men så bra!

Sommartips nr.1!!!

Häll upp ett iskallt glas apelsinjuice i ett martiniglas! Lägg till ett par isbitar om du har, och kanske ett rosa miniparaply?

Sen är det bara att sitta ute i solen och njuta av dagen!

:)

//Em


Muffins i Finland :)

Imorgon firar jag två veckors överlevnad på jobbet i Finland, så idag har jag tillverkat muffins. Gamla, hederliga blåvingemuffins närmare bestämt. Fast med finska ingredienser = lite nyskapande :) Eftersom man alltid måste provsmaka så man vet att de blev goda så blev det kvällste med muffins framför första programmet med Ernst, mycket trevligt. Fyran och TV4+ är för övrigt de enda svenskspråkiga kanalerna på min tv med både bild och ljud :)



Blåvingemuffins (minst 30)

200g smör, smält i mikron
4 ägg
5 dl socker
4 dl vetemjöl
1,2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Blanda allt i en bunke, klicka ut i 30 formar (ställ dem med mellanrum eller gör fler formar, tex 40 st, annars pöser/smälter allt ihop till en stor muffins - mkt gott men lite trist att bjuda på)
Grädda i 200 grader, över- och undervärme, i ca 10 minuter. Muffinsarna ska pösa upp rejält och sen börja sjunka ihop igen, då är de klara. Ät :)

Nu är klockan jättemycket i Finland, i alla fall om man ska gå upp och jobba imorgon. Dock syns det knappt utomhus, det är fortfarande varmt och framför allt alldeles ljust! Jag får lägga en tröja över huvudet för att kunna somna :) Imorgon blir det tomatfestival i Närpes och på lördag ska jag lära mig om slaget i Oravais när den östra rikshalvan i Sverige blev rysk. Hoppas att ni får en trevlig helg och god natt!

/M

RSS 2.0