Fika hos brorsan

Igår var jag på fika hos min bror. Han har flyttat in med en kompis i en tvåa i södra delen av stan. De har fått det jättefint (och mycket renare än vad jag har...). Jag blev bjuden på utsökta varma mackor med skinka, ost, purjolök, soltorkade tomater och ruccola - riktigt gott!





Efter maten blev det te och kakor på balkongen.
Tack brorsan för en trevlig eftermiddag!!
/M

Blandade bilder

Har hunnit fota men inte skriva på ett tag. Här kommer därför lite blandade bilder :)

Lyxfrukost med kaffe latte och mjukost "Fyra peppar och bacon"




Studiebesök i min farbrors surdegsbageri, otroligt spännande!




Lyxmiddag på hulan efter att ha fått massor med ekologiska grönsaker och älgkött från min farbror som sedan tillagats av en kompis som är grym på matlagning! Rödbetor i grytan gav en fin röd färg.




Provbakning inför kanelbullens dag den 4 oktober. Korridoren har utökats med en vegan så bullarna gjordes med sojamjölk och utan äggpensling men blev ändå mycket goda!




Mitt första surdegsbröd!!
Efter att ha vunnit en surdeg med tillhörande bok på en blogg har jag fått bli med surdeg... (jag kan ju inte slänga den när det är en sorts expertsurdeg så att säga...) Hittills har det gått sådär, jag glömmer den hela tiden och lyckas aldrig få det att bli som i boken... Till slut gav jag upp och bakade med den fast den inte riktigt var som den skulle. Resultatet blev över förväntan även om de långa jästiderna (som jag så klart glömt att kolla först) gjorde att gräddningen inföll vid två på natten. Dessutom lyckades jag starta brandlarmet...



/M


Svamptider!

Nu är det goda svamptider och häromdagen var Annika och jag ute på jakt! Vi såg inga trattisar (för tidigt?), men väl gula kantareller och taggsvampar. Känner man sig osäker på modellen kan man slå upp sina svampar i eminenta Svampguiden.





Skörden rensades och stektes först i torr panna och när vattnet ångat bort tillsattes smör. Den ena pannan fick lite salt och den andra smaksattes med soya. Sååå smarrigt!


/G

Som en carbonara, fast bättre!

Riktigt mumsigt och så där härligt kladdigt utan att vara allt för gräddigt blev denna pasta á la pasta.

Börja med att sätta på vatten till pastan.
Fräs sen i en panna:

2 morötter skivade och skurna i små bitar
1 hackad gul lök
4 blommor av ett blomkålshuvud (?) skuret i små bitar
En näve frysta hericoverts (som med fördel kan få ligga med i pastavattnet först ett par minuter för att tina för att sedan klippas i mindre bitar)
En liten burk majs - eller 1/2 vanlig burk skulle jag tro
Krydda med salt och en hel del svartpeppar och en liten dust med curry nam nam!
Mot slutet häll på en liten skvätt matlagningsgrädde och låt det hela kladda ihop sig.

Fräs samtidigt i en annan panna:
1 paket bacon i smala strimlor

När spaghettin är klar så häll av vattnet och blanda ihop hela den goda röran i pastakastrullen! Vilket utan tvekan är det svåraste momentet i detta recept, men det går!

Ät på en gång och njut! :)

//Emelie




 



RSS 2.0