En gryta, en orgel och massor av ris!



På min korridor bor det tre kineser och en taiwanes. Det betyder massor med asiatiska maträtter och festivaler, till exempel det kinesiska nyåret som jag besättade om innan. En maträtt som jag kommit att gilla är Ruis (uttalas Rej) bruna gryta. För en vecka sedan lärde hon mig att göra den och här kommer den nu, prova gärna!

Ruis gryta

2-300g Pintobönor

Lägg bönorna i en skål och häll på rikligt med kokande vatten, låt stå några timmar

En stor gryta med vatten (som när man kokar pasta till många)
En stor bit fläskkött (kanske 500g)

Koka upp vattnet och skär fläskköttet i tärningar, ca 1,5 cm²
Lägg i fläsket i vattnet och låt koka upp igen. Ta bort skummet som bildas på ytan. Efter tre till fem minuter i kokande vatten, häll av fläsket och skölj det. Diska kastrullen så du kan använda den igen.

Matolja
Stjärnanis (ca 2-3)
Kanel i bit (en stor bit)
Röd peppar (finns i asiatiska butiker) 0,5 msk
Salt
Ca 2 msk socker

Häll matoljan i kastrullen och häll på kryddor och socker. Låt blandningen bli varm så oljan tar åt sig av kryddorna. Häll i fläsket och bryn lite försiktigt.

Massa soja (kinesisk)
Bönorna
Vatten, ca 1,5 liter
Lite valfria kyddor som man känner för :)

Blanda i resten och krydda efter känsla... Låt alltihopa koka länge, länge!
Om det blir för lite vatten innan bönor och fläsk känns klart så häll på mer vatten. Resultatet ska bli en mörkbrun sås med fläsk och bönor, lite lik bruna bönor. I orginalreceptet är det fläskkött med svål, typ sidfläsk, och ca 2 dl matolja men jag föredrar lite mindre olja och magrare kött typ skinkstek. Pintobönor är små bruna bönor som finns bland andra torra bönor på ICA. Jag har dock fått lära mig att potatis är en vanligare ingrediens än bönor när rätten görs i Kina.


En nyhet på korridoren är vår orgel. Den är införskaffad i Åkarp och pryder nu själva korridoren som annars är ganska mörk och trist. Förutom notböcker har vi även inhandlat ett par hörlurar för att kunna spela även på udda tider. Kom gärna och spela om ni har vägarna förbi :)



Till sist vill jag visa en bild på vårt fina påskris som vi har plockat alldeles själva!


Glad påsk,
M

Vårvåfflor!


Tillverkning och samtidig uppätning (med stängd dörr för att inte utlösa brandlarmet)...


Uppläggningsfat varifrån våfflorna på ett mystiskt sätt mycket snabbt försvann...


Äntligen vår!

/M

 


Marmelad och syltkakor

Vad gör man av ca två kilo blodapelsiner som börjar bli gamla?

Marmelad såklart!

Jag hittade ett bra recept i Vår kokbok. Eftersom jag inte visste riktigt hur tunga mina apelsiner var så blev det lite på ett ungefär men det gick bra. Jag tvättade apelsinerna noggrant och sen delade jag dem i klyftor och mixade dem med skal och allt. Det blev en orange sörja som jag sedan kokade ca en halvtimme i en stor kastrull. Sedan tillsatte jag nästan ett helt paket socker och kokade i en halvtimme till under ivrigt skummande. Till sist hällde jag marmeladen på en burk, det blev ca 1,5 liter! marmelad.

Eftersom jag själv nästan aldrig äter marmelad är den nu korridorens gemensamma egendom, men det sjunker stadigt i burken så den verkar vara ätbar :)

En del av marmeladen förvandlades till fyllning i syltkakor:



/M

Min egen müsli

Jag brukar ungefär en gång i månaden rosta min egen müsli. Mycket godare än att köpa en färdig och tar inte så lång tid att laga. En av fördelarna är att man kan stoppa i det man tycker bäst om.

Börja med en långpanna och bakplåtspapper om du inte gillar att diska. Fyll sen på med en hög bestående av 50/50 havregryn och rågflingor.


Efter det tillsätter jag kruskakli, kanel och hela linfrön.


Ringla på ca 3 matskedar rapsolja och häll över lika mycket vatten. Blanda sen runt med sked för att skapa klumpar. Stoppa in plåten i ugnen på 200 grader i mitten.



Under tiden plåten är i ugnen hackas mandeln grovt.



Efter 10 minuter är det dags att hälla över mandeln på plåten i ugnen, tillsätt även pumpakärnor och solrosfrön. Ytterligare 10 minuter senare borde müslin vara klar. Havregrynen ska vara torra och mandeln gyllenbrun. Rör gärna om så inte mandeln ligger högst upp och bränns.


Medans müslin är i ugnen är finns det tid att hacka lite torkad frukt. 



När müslin är klar i ugnen häller man över den torkade frukten och lite russin. 



Innan müslin är helt sval placeras den i lämplig lufttät burk. Gärna med en skårad vaniljstång för extra smak. Vaniljstången går utmärkt att spara till nästa omgång müsli.

Hoppas detta kan inspirera någon. Jag äter min müsli varje dag tillsammans med filmjölk.
/Jonas

Mer frukost

Min frukost varierar kraftigt beroende på utbud i kylen. Idag var den fin - det fanns både bröd, smör och en god ost! Ibland blir det te, men inte idag.

Såhär ser min frukost ut i Paint;


/G


Nyttigt!

Lite sallad i det fina vårvädret!

Körsbärstomater
Isbergssallad
"Säsongsmix" med babyspenat, ruccola mm
Felix Ceasar-dressing
Gärna lite stekt bacon
Krutonger med det bröd som fanns hemma stekt i olja och med lite salladskrydda på

Njut!
/G




Världens bästa frukost i sann aussieanda!

Nu kan det här låta helt fel och kanske till och med lite äckligt (?) för alla oss svenskar, jag får erkänna att även jag var lite skeptisk först. Men tro mig, har du provat en gång är du FAST!!!

Ska vi först enas om att yoghurt är gott, mjölk är gott och musli är gott?!

Här kommer hemligheten.
 
BLANDA!!
 
Det måste nog vara vaniljyoghurt, eller det är iallafall vad jag har provat och det är supergott!!
50/50 yoghurt och mjölk och så mycket musli du nu vill ha. och för att lyxa till det så är vattenmelon riktigt riktigt gott i!!!

Enjoy!

/Emelie

Bröd och Pizza

Skrev för ett tag sen att jag skaffat en ny assistent, här kommer två bilder från brödbaket härom veckan.


Här ligger brödet och jäser i jäskorgarna.

Mönstret från jäskorgarna syns tydligt på brödet.


Nästan allt bröd jag bakar använder rågsurdeg istället för jäst. Det är lite som ett husdjur som bor i kylen och måste matas med rågmjöl och vatten med jämna mellanrum.


Samtidigt som jag köpte assistenten så inhandlades det även en baksten till ugnen. Naturligtvis måste jag ju prova att laga pizza på stenen.


Jag började med att göra en enkel tomatsås.
2 burkar krossade tomater
1 ganska stor gul lök
en knapp matsked socker
lite svartpeppar
2 tsk basilika
2 msk olivolja
1/2 grönsaksbuljongtärning


Börja med att hacka löken och fräs den sen i oljan tills den blivit mjuk.
Tillsätt sen resten av ingredienserna och låt det puttra, ju längre desto bättre. Efter ca 30 minuter är tillräckligt mycket vatten borta för att inte pizzan ska bli vattenskadad.
Eftersom alla här inte gillar tomatbitar fick den en omgång med stavmixern innan den hamnade på pizzan.


Degen gjorde jag genom att lösa upp 25 g jäst i 2,5 dl ljummet vatten. Sen tillsatte jag 1 tsk salt och 2 msk rapsolja. Efter det blandade jag ner 6-7 dl vetemjöl tills degen fick en lagom kladdig konsistens. Sen fick degen jäsa under en handduk i 45 minuter.



Den första exprimentpizzan blev inte så stor.





Samma pizza med ost på.



I ugnen på bakstenen med lite bakplåtspapper i mellan.



Nästa pizza fick majs, salami och champinjoner på sig.

Ytterligare en bild på en färdig pizza, den här med paprika champinjoner och salami.


Nu får det räcka för idag.

/Jonas

Lite av varje

Jag har inte hunnit skriva på ett tag så här kommer ett uppsamlingsinlägg med lite av varje.

Först ut är det kinesiska nyåret som var för drygt två veckor sedan. Eftersom tre i korridoren är från Kina/Taiwan så firades det med stor fest i köket. Vi var tre svenskar från korridoren som var med och åt god mat, gjorde dumplings och såg på kinesisk nyårsshow. Kvällen avslutades med deltävling i melodifestivalen som alla utom vi tre från Sverige var mycket intresserade av :)
Dumplings är kinesernas svar på tortellini/ravioli. Utsidan består av vetemjöl och vatten som knådas till en deg och får ligga ett tag i plastfolie. Den skärs sen i små bitar som kavlas från mitten och utåt så de blir tjockast i mitten och alltså tunnast i kanterna. Fyllningen kan variera, men består ofta av hälften grönsaker och hälften fläskfärs om jag förstått det rätt. Grönsakerna denna gång var salladskål och lök, men även några med grönkål (köpt av misstag istället för spenat). Allt skars i pyttepyttesmå bitar, vi fick hacka otroligt länge innan det var klart.
Dumplingarna kokadess som pasta med mycket vatten men i omgångar i samma kastrull så att vattnet efterhand blir mer av en buljong. Till dumplingarna äts sedan en mycket stark sås som var riktigt god i små mängder.
Vi som inte var från Kina fick också försöka göra dumplings men de flesta av våra blev alldeles för stora och öppnade sig vid kokningen. Så här såg en av de fina dumplingarna ut med sås bredvid:



En vecka efter det kinesiska nyåret tog min praktik i Helsingborg slut. Helsingborgs lasarett är verkligen bra på att ta hand om sina studenter så för att få dem att förstå det så bjöd vi på kaka. Det blev Snoddas:

Snoddas
5 ägg
4,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
3 tsk bakpulver
200g margarin
2 dl kokande vatten

Gör som en vanlig sockerkakssmet. Tvätta en långpanna och lägg på ett bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i ca 20 minuter i 175 grader varmluft. Ta ut och låt svalna. Gör glasyr:

Glasyr (dubbel sats)
400g florsocker
50g margarin
1,5 dl kallt kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Bred glasyren över kakan och strössla kokos eller strössel ovanpå. Låt stå kallt tills glasyren stelnat, skär sedan kakan i bitar. Om man klipper itu bakplåtspappret med kakorna på till lämpliga bitar så kan det användas som lager mellan kakorna i burken så att kakorna inte klibbar ihop :)



I Lund har snön börjat smälta vilket genast resulterade i vårpyntning på korridoren. Vi var två från korridoren som klädde om en gammal läderfåtölj med nytt tyg och sen köpte vi nya vaxdukar i söndags. Så här fint blev det:



Till sist en bild på gårdagens frukost. Jag tänkte att det kanske kan inspirera någon mer till att dela med sig av sina frukostvanor, vore roligt att höra vad ni andra äter. Frukosten på bilden är en "dubbelfrukost", dvs både gröt och macka. Det brukar jag inte hinna äta men igår hade jag sovmorgon :)
På bilden finns te, rågkaka med svarta sara-ost och grahamsgröt med banan, jordgubbssylt och mjölk.



Puh, nu räcker det för idag :)
/M

RSS 2.0