Bästa skinkan hittills

Som en gammal tradition brukar M ställa upp i den prestigefyllda Skinkblixten för att vinna hem en skinka till familjen i juletid. I år var det bara två tävlande på två skinkor, så skinkan var enkelt bärgad. Skinkan var en lättrökt, rimmad Piggham på 2,14 kg. Den tillreddes efter konstens alla regler och blev den godaste skinkan vi någonsin gjort!

Såhär gick det till:



Skinkan sköljden hastigt under kallt vatten och instrumenterades med två termometrar. Målbild: 70-75°C.



Drygt två timmar senare; en termometer på 75°C och en på 70°C. När skinkan svalnade tog vi en promme och sedan avlägsnades nätet och svålen.



Skinkan penslades med ett ägg blandad med 2msk stark och söt senap och strösslades sedan med ströbröd. In i ugnen igen i 15 min gav följande resultat:



Skinkan skivades ljummen.



och åts på knäckebröd med smör och samma härliga senapap som i griljeringen.



En mycket god vinst sammanfattar övningen!

/G&M

Julkaka



Här kommer recept på en god och julig kaka, ett snabbt alternativ till lussebullar :) Jag har gjort den två gånger hittills, ena gången som på bilden med russin i och pärlsocker på toppen, och andra gången utan russin men med mandelspån ovanpå.

Julkaka

ugn 175 grader, ca 40 minuter

2 ägg
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
2 dl socker
3 dl mjölk
1 pkt saffran (mortlas med lite socker)
150 g smör

ströbröd och lite fett till formen

mandelmassa
russin

Vispa äggen luftiga med elvisp i en bunke. Blanda mjöl, salt, bakpulver och socker i en annan bunke. Värm mjölken och häll i mortlad saffran. häll mjölkblandningen över mjöl m.m. och blanda väl. Vänd försiktigt ner äggvispet. Smält smöret och blanda i det i smeten. Smöra och bröa en form och häll i hälften av smeten. Strö på riven mandelmassa och russin. Häll på resterande smet och grädda i ca 40 minuter. Kakan blir godast om den fortfarande är lite kladdig i mitten. Om man känner sig rik kan man använda två påsar saffran (som det egentligen ska vara enligt receptet...). Smaklig fika :)

/M

RSS 2.0