Förändring i köket

Har varit dåligt med matlagning för mig den senaste månaden. Men nu efter nästan en månad med bristfällig matlagningen och ett temporärt kök i hallen bestående av kyl/frys och mikrovågsugn går det åter att laga mat. 

Någon gång runt jul såg köket ut så här. Tyvärr är det  ganska stökigt på bilden.


Några dagar senare såg det ut så här.


På den här bilden saknas fortfarande belysning och lister under skåpen. Hällen saknas också. Ska ordna en ny bild på slutresultat när det är helt städat och gardinerna är uppe.


Till sist har det skett en liten generationsväxling vid brödbakandet.


Nu ska det inte dröja så länge innan det dyker upp mer mat och även bröd från mig.

/Jonas

Spel²

Helgen som gick förvandlades korridoren till en spelhåla... Vi började i fredags kväll med När då då? och fortsatte under helgen med Thurn and Thaxis, Risk och Pandemia i flera omgångar. Helgen avslutades med att vi gemensamt tillverkade ett korridorspel:



Spelet går ut på att vi ska träna mer :) och för varje halvtimmes träning får man gå ett steg. Sedan finns det färgade rutor som krånglar till träningen. På de rosa måste man träna med en tjej, på de gröna med en naturvetare osv. Det finns även stjärnrutor där man får baka kaka och hjärtan där man ska vara extra snäll!



Eftersom detta är en matblogg kommer här avslutningsvis även en bild på vår fruktsallad som vi gjorde innan jul. Den blev underbart god med en klick kesella på toppen!



Glad start på det nya året!
/M



PS. Bob the Elephant hälsar!

En trotjänare.

Det är med sorg i hjärtat vi meddelar att Robin Röd som i två och ett halvt års tid försörjt oss med färska körsbärstomater direkt i köket nu sjunger på sista versen. Trots att hans gamla lekamen torkat ihop och ledsamt hänger över krukan har han ikväll leverat ännu en perfekt frukt. Är det hans sista? Vi vet inte, men vi hoppas in i det sista att han återhämtar sig och fortsätter sitt liv som Robin Röd, och inte Robin Död.

Vännerna
MM&GB


Om du har fetaostsmet över från ett snittkalas..

.. kan den ätas med gyros, klyftpotatis och sallad!


Färdig gyros från en tysk matvarukedja, ugnad klyftad potatis, sallad samt överbliven fetaostsmet.

Ätes med fördel med skagentoast till förrätt och vattenmelon samt mini-drömmar till efterrätt. Se recept i föregående inlägg.

/MM&GB

Snittkalas!

Snittar, snittar, snittar! Det bjöds på snittkalas i Täby häromdagen och här kommer recepten om man vill prova dem hemma.

Snitt 1 - Bred en halv tub pepparrotsvisp på ett tunnbröd. Täck med 5 skivor hamburgerkött och rulla. Skär i ca tio skivor.

Snitt 2 - Blanda fetaost med creme fraiche och klippt timjan. Bred ut smeten på tunnbröd, täck halva brödet med kallrökt lax och rulla. Skär i ca tio skivor.

Snitt 3 - Använd samma smet som ovan, men blanda i klippt basilika och soltorkade tomater. Köp med fördel tomater i påse som inte är lika mycket olja på och finfördela dem med mixer. Bred smeten på tunnbröd, rulla och skär i ca tio bitar.




Liggande fr vänster: Snitt 3, Snitt2, Snitt 1. Tandpetare tillhandahölls strax bredvid.

Snitt 4 - Blanda rå köttfärs med vitlök, ströbröd, ägg och kryddor, till exempel franska örter, salt, svartpeppar och oregano. Knåda ihop och gör små biffar. Stek biffarna i smör. Spetsa en biff, en bit mozzarella och en halv körsbärstomat på en tandpetare.


Snitt 4

Snitt 5 - Bred formfranska med ett tunnt lager smör och stansa ut munsbitar, gärna med ett specialverktyg. Klicka på skagenröra och toppa med 1/8 tunn citronskiva och en liten dillkvist. Och för all del, glöm inte tandpetaren!

 
Snitt 5

Snitt  6 - Pressa några vitlöksklyftor och blanda med olivolja. Skär två baguetter i tunna skivor. Pensla med vitlöksoljan och ugna tills de fått fin färg. Blanda chrevré med lite creme fraiche och rosta pinjenötter i en torr panna. Bred smeten på bröden och toppa med några nyrostade pinjenötter.

Snitt 7 - Skär bort det gröna på vattenmelonen och dela det röra i munsbitar. Plocka för allas trevnad bort kärnorna. Ge dig på ananasen enligt instruktionen på den medföljande ettiketten och dela även den i trevliga munsbitar. Spetsa en av varje färg på en tandpetare, den röda överst.

Snitt 8 - Gör en drömsmet och rulla sedan tre gånger fler kakor än receptet anger. Grädda enligt anvisning. Vid högtidstillfället användes nyskapande en smet baserat på rapsolja. Undvik tandpetare i denna snitt.


Bakre raden: Snitt 7. Främre raden fr vänster: Snitt 8 och Snitt 6.

Snitt 9 och 10 - Slå upp snoddas i kokboken. Glöm kakaon i smeten och när du upptäckt ditt misstag - byt ut kakaon mot citronsaft och riven citron i glasyren. Gör sedan en kaka till där du följer receptet och kommer ihåg kakaon. Som topping kan kokosflingor och jordgubbsströssel rekommenderas. Skär kakorna i rutor, ca 3 x 3 cm och lägg upp dem i schackmönster. Stick i tandpetare.


Snitt 9 och 10


Jättemånga snittar kan sedan kombineras med chips, wasabi- och jordnötter, mandariner samt diverse dricka.
Som ett riktmärke kan anges att 1000 snittar räckte till 20 gäster, och att de på den tredje dagen fortfarande räcker.

M30&G23

RSS 2.0