Gul paj, orange lasagne och grön lasagne :)

Efter månader av examensarbetande, tentande, flytt, nytt jobb och mera flytt har jag äntligen börjat landa i min nya lägenhet. I veckan lagade jag ordentlig mat för första gången i det nya köket och idag blev det storkok med lasagne :) Här kommer lite bilder och recept:


Mitt kök :)


"Kisch" med matberedare
Typ denna rätt gjordes ofta hemma hos föräldrarna och då kom receptet från instruktionsboken till matberedaren. En smart paj där allt blandas med maskinen vilket ger relativt lite disk!

100-125g smör/margarin
2,5dl vetemjöl
2,5msk vatten

Använd kniven i matberedaren och mixa allt tills det blir en degklump, kör inte för länge. Tryck ut i en form (till formen på bilden behövdes dubbel sats av allt). Förgrädda i 200 grader (vanlig ugn) ca 10 minuter tills skalet är "torrt" och har börjat få lite färg. För att undvika att kanten rasar ihop kan man lägga formen en timme eller två i frysen innan man gräddar men då tar det längre tid.

ca 400g rökt skinka (ändbitar/restbitar funkar fint)
ca 400 g god ost

Riv ost och skinka med rivskiva och stora hål. Häll ner i formen.

3dl mjölk
3st ägg
salt, vitpeppar

Mixa mjölk, ägg och kryddor med kniven (som bieffekt blir miixern/matberedaren renare :). Häll blandningen över fyllningen och tryck ner ost/skinka så allt täcks av smeten. Grädda i cirka 30 minuter  i 225 grader (vanlig ugn) tills pajen ser god ut. Ät!!


Orange lasagne, grön lasagne!
Sugen på lasagne men orkade inte tina köttfärsen... därför blev det vegetarisk lasagne. Sen överdimensionerade jag ingredienserna och vips så blev det två lasagner :) Den orangea blev godast!


Orange lasagne

matolja att steka i
1 gul lök
2 palsternackor
3 morötter
salt, svartpeppar

1 förpackning krossade tomater
1 slurk ketchup
1 grönsaksbuljongtärning
salt, lite socker

25g smör
typ 2msk vetemjöl
5dl mjölk + 1-2 dl vatten
1dl kräm fräsch
lite god ost

1,3 pkt lasagneplattor

Riv palsternacka och morötter, hacka lök och fräs allt i en gryta med olja. Krydda!

Blanda tomatsåsingredienserna och ställ att koka med locket på glänt i en halvtimme tills det kokat ihop och fått stark tomatsmak.

Gör bechamelsåsen (vit) genom att först smälta smöret och röra i mjölet. Häll sen i lite mjölk i taget och låt det koka upp och bli tjockt emellan varje gång. Krydda och häll i kräm fräsch, ost och kryddor.

Sätt ugnen på 225 (vanlig ugn).

Varva plattor med fyllningar, se till att det är gott om vit sås överallt och mellan nästan alla lager. Om såsen tar slut kan man hälla mjölk istället men det måste vara täckt av vätska/fyllning/kladd överallt annars blir plattorna torra och tråkiga. Toppa gärna med lite ost och så mer vit sås förståss! Grädda i 30-40 minuter tills det går lätt att sticka genom plattorna och lagagnen har fin färg (om den får för fin färg kan man lägga ett bakplåtspapper ovanpå). Slurp!




Grön lasagne!

½ pkt grönkål, frusen (finns i frysdisken, annars ta spenat)
salt, peppar, lite socker

1 litet pkt keso

likadan vit sås som orangea

1 liten burk majs

0,7 pgt lasagneplattor

Värm grönkålen/spenaten på full effekt i mikron 5-6 minuter i en bunke med lock, rör ibland och krydda.

Varva lager med fyllning och plattor, ordentligt med vit sås även här. Grädda på samma sätt men kanske lite kortare tid beroende på form. Mums!


Till sist en bild på kökets medhjälpare :)

Trevlig kväll,
M

Kall spagetti

Kall spagetti är en rätt från Sichuan i Kina och är lätt att laga till många och går att göra i förväg. Detta recept ger ca sex portioner.

Börja med att bena ur och riv isär en grillad kyckling.

Rosta sesamfrön i en torr panna, täck nästan hela botten.
Använd hälften av sesamfröna till att göra sesamfrösmör. Detta görs genom att krossa fröna och tillsätta några droppar sesamolja. Det ska blir en jämn pasta. Spar resten av fröna till garneringen.
Blanda en sås bestånde av ingredienserna nedan.


Sås ingredienser
2 klyftor vitlök
sesamfrösmör
0,5-1 msk rödolja eller Ningtsus Sichuanolja (se längst ner för recept)
1 msk vitvinsvinäger
1,5 msk socker
4 msk kinesisk soja
Koka 500 gr spagetti enligt anvisningarna men hoppa över saltet.

Skölj spagettin i varmt vatten, den får inte kallna i durkslaget. Häll över i en stor form när den fått rinna av ordentligt. Blanda ner några droppar sesamolja åt gången i spagettin under omrörning till den har kallnat och alla strån är glansiga av olja. När spagettin har svalnat är det dags att hälla över hälften av såsen och blanda runt ordentligt.
Alla ingredienser förberedda.
Lägg kycklingen i mitten och häll över resten av såsen på kycklingen. Strimla gurka och lägg i en ring runt kycklingen. Garnera med fint hackad purjolök och resten av sesamfröna.

Recept rödolja
Hetta upp 4 dl olja i en tjockbottnad kastrull tills den börjar ryka, ta kastrullen av plattan och låt den svalna något. Glöm inte att ha ett lock redo! Tillsätt sedan en burk paprikapulver och 1 tsk salt och rör om. Vill man ha det starkare kan man tilsätta lite cayenpeppar. När rödoljan svalnat kan den förvaras i en glasburk, den håller länge i kylen. God att servera till pasta.

Finns även att köpa färdig som Ningtsus Sichuanolja, http://www.sichuanolja.se/
Den färdiga kan dock vara lite starkare en den hemgjorda så ta hellre två gånger än för mycket från början.


Smaklig måltid!
/Jonas

RSS 2.0