Tårta och frukost


Tårta :)


Vår nya vattenkokare

Plugg i kombination med vackert väder genererar tyvärr mycket få kulinariska läckerheter. Därför har det varit lite glest med inlägg från min sida, men här kommer i alla fall ett :)
Vi har på korridoren länge haft två trasiga dammsugare utan påsar och en läckande vattenkokare, Detta i kombination med ett bord där färgen börjar lossna och ganska mycket kladd och disk har gjort korridoren till en mindre trevlig plats på sistone. Därför förtjänade helgens stora inköpsresa till Rusta någon form av belöning. Två korridorare gjorde en insats och köpte både dammsugare, grill, vattenkokare och vaxdukar!! Korridorskassan tog slut men fint blev det!
För att fira bakade jag en tårta. Det blev en klassisk familjetårta efter mammamodell med sockerkaksbottnar, frukt och saft, mycket gott :) Som pricken över i:et hittade jag en burk lila tårtströssel som jag fått av min bror, det blev väldigt fint!

Tårta
2 rulltårtsbottnar (valfritt recept)
1 burk krossad ananas
1 liten refillförpackning hallonsylt
5 dl grädde
500g vindruvor
lila strössel
saft

Dela rulltårtsbottnarna på mitten och lägg ovanpå varandra. Det blir tre lager, sylten räcker lagom till två av dem och så ananas på sista. Häll lite saft eller ananasspadet på bottnarna så det blir saftigt. Täck med grädde och garnera med vindruvor och strössel.

Förutom tårtan i helgen blir det tyvärr inte mycket lagat i köket för min del. Det enda som möjligtvis blir till är frukosten. Tack vare de nya attiraljerna blir den dock ännu trevligare än vanligt :)
/M



Odling i garderoben

Igår





Idag





Man hör nästan hur det knakar. Snart är vi självförsörjande på rädisor! Hoppas de andra sorterna också kommer igång.

/G

Rå fisk!








Smarrig middag blev det. För recept - se kokbok. Vi hade rå lax och rå gurka i våra .

/M&G

Bra bröd, men bättre med årets jäst

Tjo!

Från 'halv åtta hemma hos mig' kom idén, och i kylen hade jag ett öppnat, halvt, torrjästpaket som var bäst före nov 06. Som vanligt jäser det dåligt med dålig jäst, men det blev gott ändå. Ovanpå kan man lägga lite vad man vill. Oliver, timjan, tomatskivor, flingsalt, örtkryddor mm.





Rör ihop ljummet vatten , olja, salt och torrjäst (typ 4-6 dl /pkt jäst). Knåda in lagom med mjöl. Låt jäsa så långe du orkar vänta (jag = typ en halvtimme). Lägg på lite vad du vill och ringla över olivolja. Grädda i 225 C i ca 20min.

Mitt blev mkt gott! Ev hade det blivit ännu bättre med jäst från 2009, men man vet ju aldrig =o)
/G

Världens enklaste tårta!

Och verkligen god!
Köp marängbotten, vispa 2.5 dl grädde, hacka i 1½ dubbel-Daim, bre Daimgrädden mellan och ovanpå bottnarna, garnera med skivad kiwi.
Voila!



Kiwi


/G

Pastasallad i en råsa hink!

Idag har jag varit på ungdomsutbildning och det var min tur att fixa lunchen. Det brukar serveras yoghurt, juice och mackor så för att skapa lite variation i tillvaron valde jag istället att göra en pastasallad. Mamma hjälpte mig med planeringen så det blev lagon mycket. Eleverna åt som hästar och hade för en gångs skulle lite energi även på eftermiddagspasset. Kanske blir det pastasallad fler gånger...  :)

10 liter pastasallad - förvaras gärna i hink som finns att köpa för 20 kronor på ICA :)
1 kg pastahjul
en påse frysta majskorn (500g)
en påse frysta ärtor (600g)
1 kg köttbullar
4 förpackningar småtomater (250gx4)
2 förpackningar färdigskuren sallad (jag tog sån med rädisor och morot i)
12 ägg

2 flaskor salladsdressing
en limpa bröd
smör
en liten ost
2 flaskor BOB saft (7+1)

engångsmatsaker
(osthyvel, saftkanna, slev, smörkniv, stort lock till hinken)

Jag kokade pastan dagen innan och la i plastpåsar i kylen samt kokade och skalade äggen. På morgonen delade jag köttbullar, tomater och ägg och blandade ihop allt i en fin råsa hink som jag köpt på ICA. Med hjälp av de frysta ärtorna och majskornen höll sig salladen kall fram till lunch trots att den stod i bilen och det var varmt och soligt ute.
När vi åt salladen var vi 16 personer varav hälften hungriga ungdomar och hälften vuxna. Ca 8 av de tio litrarna gick åt så jag gissar att man kan räkna med att en hink räcker till ungefär 20 personer. Priset för allt (även hink och engångsmatsaker till 20 personer) blev ungefär 420 kronor, vill man ha det billigare så är det främst småtomater, ost och färdigskuren sallad som är dyrt.

Länge leve våren,
M

Kakor på distans



Häromdagen hittade jag en burk full med rågsikt i mitt skåp så idag blev det rågsiktskakor. Receptet kommer från min brors bok och kakformen har jag hittat på Lagerhaus. Eftersom det är min systers födelsedag imorgon så får hon dem tillägnade sig på distans liksom ;)
Trevlig kväll,
M

Söta rågsiktskakor

35st

 

300g smör

2dl socker

4dl rågsikt

3,75 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

6 msk vatten

+ mkt mjöl till utbakning, gärna rågsikt

 

smör + socker vitt och pösigt

+ allt annat

 

vila 30 min

 

kavla, ta ut kakor

 

12 min 175 grader, små kakor ca 8 min – gör dem ljusa med ljusbruna hörn = godast


RSS 2.0