Jägarpytt med osttäcke och purjohack

Nu när nätterna blir långa och kölden sätter in så är det mysigt att äta en riktigt god pytt till lunch. Den här rätten tar lite tid att laga, men om man planerar innan (gör gärna en lista!) och tar hjälp av en redig sextonåring så går det säkert bra.
Man börjar förstås med själva pytten:
- en rejäl bit färdig skinkstek gjord på vildsvin
- potatis
- purjolök
- bacon
Skala och tärna potatisen till lagom stora tärningar. Salta och bryn i het stekpanna, låt steka ytterligare cirka 10 minuter under lock. Hacka en del av purjolöken och låt den fräsa ihop med potatisen, men spar lite lök till dagen efter. Medan potatisen blir färdig kan husfar tärna skinksteken och den redige sextonåringen ta sig an baconet. Godast blir det om man knapersteker baconet innan det blandas i  pytten. När potatisen så är färdigstekt vänder man försiktigt ner skinksteken och baconet, rör om och smakar av med peppar och salt. Låt nu den peppriga pytten puttra ihop i pannan innan den får svalna av på en bänk i köket.

Allt som behövs för en god lunch!
Dagen efter är det dags att fullborda mästerverket!
- kall pytt
- hushållsost
- mera purjolök
- söt ketchup, gärna Heinz
Ta fram pytten ur kylen och lägg upp den på en mattalrik. Täck pytten med ett rejält lager ostskivor och ställ in hela härligheten i mikron. 2-3 minuter på näst högsta värmen ger ett lagom smält men ändå spänstigt osttäcke. Hacka lite purjolök och strö över innan Du klämmer ut en rejäl klick ketchup på tallriken.
Bara att hugga in .........
Bon appetit!
S & O

Julfint i korridoren

Äntligen kommer julen... Igår smygbörjade vi med julpyntningen i köket, det blev jättefint. På kvällen hade vi lussebullsbak och spelade spel. Det blev även glögg och pepparkakspremiär när vi ändå höll på :)










Lussebullarna blev mycket goda, jag kan verkligen rekommendera receptet. Tyvärr kostar saffranet hos oss 36 kr/ halvt gram :( så det blev bara en påse per sats men det funkade bra det med...



Lussebullar, ca 32 st

50g jäst

5dl mjölk

250g Kesella

2-3 pkt saffran

1,5dl socker

0,5tsk salt

1 ägg

150g smör

17dl mjöl (drygt)


russin (blötlägg dem gärna en stund innan så blir de godare)

ägg

(mandelmassa)

 

Värm smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Mortla saffran och lite socker och häll i det i mjölken. Häll i resten av sockret. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Häll i salt och en del mjöl. Vispa till en jämn smet och häll i kesella och ägg. Häll i resten av mjölet, lite i taget, gå över till slev när det blir för tungt att vispa. Arbeta degen smidig tills den släpper från kanterna. Häll på lite mjöl och låt jäsa i 40 minuter. Knåda degen och gör bullar. Låt jäsa 30 minuter till eller till dubbel storlek. Sätt dit russin och gärna små bitar mandelmassa. Tänk på att trycka ner russinen djupt i degen så att de inte bränns i ugnen. Pensla bullarna med ägg och grädda i 5-8 minuter i 200 grader varmluft (225 grader vanlig ugn).

Lycka till,
M

Hamburgare och tortellini

Inspirerad av tidigare inlägg kommer här två exempel på snabbmiddagar, väldigt bra att ha till hands när det börjar närma sig tenta. Först ut är hamburgare. Vi hade hamburge-kväll på korridoren, mycket gott. Det blir inget "recept" då smaken är som baken... men en bild som inspiration i alla fall:



Recept nummer två är en god sås som passar med tortellini i matlådan:

några blad vitkål
en riven morot
några champinjoner
lite matlagningsgrädde
en burk creme fraiche
en bit riven ost
ev lite tomatpure
en knippe persilja (hackad)
kryddor

Fräs grönsakerna i lite olja, häll på grädde och creme fraiche. Smält i osten och krydda.
Koka tortellini och fördela i matlådorna, häll över såsen.

Det blir kompakta matlådor som man håller sig mätt länge med :)



/M

Lyxmiddag!

Idag blev det smarrigt! Inte mycket till recept, men köp pommes frites, lövbiff, bea, fryst sparris och bönor.

Blanda till en bönröra med olivolja, vinäger, lite lök, pesto och bönor.
Ugna pommesarna.
Stek sparrisen.
Stek köttet med peppar och salt.
Blanda till vitlökssmör.

Njut!

/G&M




På bilden är bea och vitlökssmör inte applicerat ännu =o)


Pannkakor i pannan eller plättar i järnet

Det är alldeles för lite skriverier på den här bloggen... För att råda i alla fall lite bot på detta kommer här ett extrainlägg utan bild. För några dagar sedan fick jag slut på matidéer och återföll därför i min gamla rutin att leva på mjölmat :) En korridorare undrade vad jag skulle göra och jag sa "pannkakor". Det var inte mer med det utan jag satte igång att vispa smeten och steka. Efter en stund kom samma korridorare förbi igen och utbast något i stil med "men varför gör du plättar, ändrade du dig?" Det visade sig (som vanligt) att allting kan ha flera namn... Inte nog med att stekpannan byter namn till stekjärn och grytlapparna till pannlappar, tunna stora pannkakor kallas tydligen plättar i vissa delar av Sverige och pannkaka betyder då tjockpannkaka/ugnspannkaka. Oj, oj, oj :)
Undrar just vad plättarna kallas då??

Här kommer i alla fall mitt recept på två bra pannkakssmetar:

Pannkakor (Plättar) - såna där tunna :)
3 ägg
2 dl mjöl
lite salt
4dl mjölk
smör att steka i
bra gjutjärnspanna/lagg/järn

lemoncurd passar bra till...



Tjock/Ugns/Fläsk/Pannkaka - i ugnen :)
4 ägg
2 dl mjöl
5 dl mjölk
lite margarin
lite salt
en form, ca 20x30
(ett paket bacon)

Sätt ugnen på 150 grader varmluft (175 grader vanlig). Lägg lite margarin och ev bacon i små bitar i formen och ställ in allt i ugnen tills margarinet smält och baconen fått lite färg. Vispa ihop smeten och häll över i formen. Det kan vara bra att låta formen stå kvar i ugnen när man häller i smeten så slipper man skvimpa ut hälften. :) Grädda i 15-20 minuter. Ät med hemlagad lingonsylt! (Räcker till två portioner om man inte är väldigt, väldigt hungrig)

/M



Utflykt!





Äntligen dags för en utflykt :) Fem laddade korridorare gav sig på söndagsmorgonen iväg norrut till Söderåsen national park. Det var ett häftigt ställe med en djup dal/ravin och massor av sten. Vi lagade mat på spritkök och hann även med en bullpaus innan det var dags att dra sig tillbaka söderut mot korridoren igen.



Till lunch blev det renskav och wok enligt ett recept från en i gänget. Mycket gott!

smör att steka i
Två paket renskav (såna man köper på ICA...)
En påse frysta wokgrönsaker
3 dl grädde
lite sojasås

Stek, låt puttra, smaka av och ät upp :)

/M

Regn ute, mys inne!



Igår försökte vintern vinna terräng här ner i Skåne. Under eftermiddagen började det snöa, och även om det nte blåste mer än vanligt så var det bitande kallt... för att vara skåne... För att överleva denna ruskiga attack krävdes tungt artelleri i form av varm choklad gjord på riktig kakao. Receptet för en riktigt lyckad motattack kommer här:

en STOR kopp
3 matskedar socker
1 stor matsked kakao
lite matlagningsgrädde
3 dl mjölk

Rör ihop socker, kakao och grädde till en jämn smet. Häll på kall mjölk och rör tills färgen ser god ut. Värm i mikron på full effekt 2 min (kolla ibland så det inte kokar över). Rör en sista gång och drick! Om man känner sig lite nere kan sockerkicken förstärkas med marsmallow-fluff :) (håller längre än vispgrädde om man inte gör choklad så ofta).





En annan mysfaktor som jag återupptäckte härom sisten är lemoncurd! En sorts citronkräm som med fördel används istället för sylt till pannkakor eller på scones. Lätt att göra och syrligt god :)

1,5 dl citronsaft (jag hade 6 små citroner och två stora lime)
2 dl socker
2 ägg
75g smör

Vispa ägg och socker med elvisp i en kastrull. Tillsätt citronsaften och vispa igen. Låt blandningen värmas upp och ha i smöret. Sjud alltihopa under omrörning tills smeten är som marmelad i konsistensen (det tar längre tid än man tror...). Ät!

Jag önskar er alla en mysig stund i regnet :)
/M

Bild på den grynfina kycklingen

Av någon anledning hade vi båda föreställt oss en vit maträtt, men det var det inte riktigt.. =o)



/G&M

Bacon-tips!

Här kommer ett tips på att steka bacon i micron. Kan framstå som konstigt, men funkar mycket bra! Man lägger det på papper, täcker med mer papper och micrar på full effekt tills de blir knapriga.





Då ser det såhär smaskigt(?) ut:



Innan det blir en god carbonara!



/G

Höst! (eller Utmanad!)



Nu har hösten verkligen kommit till Lund. Träden börjar bli kala och det regnar och blåser oavbrutet. För att se det från den ljusa sidan gäller det att hitta på roliga saker och utnyttja vädrets potential... dvs sitta inne och pyssla och fika. :)
I helgen blev det därför dels en höststjärna till mitt rum och dels fika med korridoren + några gamla korridorare som kom på besök, jättetrevligt! Till fikat hade vi gjort två ananaspajer och två äppelpajer samt två kannor te, slurp!! Äppelpajen var ett försök att efterlikna den försvunna pajen och eftersom den faktiskt blev ganska lik så kommer den här som ett bidrag till G:s tävling:

äpplen (jag hade tre stora)
kanel
150 g margarin
1/2 dl ljus sirap
2 dl socker
1
3 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
ingefära
malda nejlikor
kardemumma

Skär äpplena i skivor och lägg i en pajform, gärna en med höga kanter för det blir rätt mycket smet. Häll kanel över äpplena. Smält margarinet. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ihop alla ingredienserna till en smet. Kryddorna får man ta lite lagom av och smaka av så det blir gott. De ger liksom en julsmak till det hela :)
Häll smeten över äpplena och grädda i varmluft 150 grader (175 grader vanlig ugn). Grädda tills pajen fått fin färg. Tänk på att kryddorna kan göra pajen mörk redan från början.
Servera med vaniljsås!!



/M

Ananananaspaj



Efter en resa hem till föräldrarna i Taiwan kom en korridorare för några dagar sedan hem med en mängd olika små kakor. De flesta var gjorda av potatis men en var gjord av mördeg och ananas. Den fick mig att minnas en god paj som vi gjorde för något år sedan i korridoren. Pajen blir väldigt saftig och fungerar bra utan något till.
Risken är dock ett man behöver göra två för att mätta efterfrågan...

Ananaspaj

150 g margarin
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Smält margarinet lite lagom i mikron så går det lättare att blanda. Tryck ut smeten i en pajform och fortsätt med fyllningen.

1 ägg
2 dl kräm fräsch
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
en burk krossad ananas (ca 500g med spad = ca 270g utan spad)

Låt ananasen rinna av i tex ett durkslag eller en sil, ju torrare desto bättre. Blanda alla ingredienserna och häll i smeten i pajskalet. Grädda i 150 grader varmluft tills smeten stelnat och hela pajen fått en aptitlig, ljusbrun färg. (runt 30 min?!)

Ät, ät, ät!

/M

RSS 2.0