Vuxna män gör saker tillsammans!

Huslig söndag!
Efter att ha spänt kedjan på cykeln trampade jag iväg till Jonas i Skogsvik.
Efter ett snabbt fika bestämde vi oss för att det var dags för Syltning!

Steg 1: Äppelträdet vittjades!                      …och det blev många äpplen..


Därefter studerades recept på olika mos och assistenten försågs med mos&sylt munstycket!

Därefter drog vi igång projektet!

Äpplena skars i bitar (även skal, kvistar och kärnhus fick vara kvar) som matades i maskinen! Ganska snart insåg vi att vi inte satt på någon påse för att samla upp restprodukterna varför en snabb korrigering fick göras.

Därefter trodde vi att vi var på banan igen… …men inget mos kom dock hade vi snart fyllt bunken med äppeljuice! Efter att ha studerat recepten lite närmare framgick det tydligt att äpplena innan de proppas ned i maskinen ska kokas! 

Ny korrigering, varsitt glas äppeljuice och vi var åter på banan!

Vi gjorde sylt på ca 2,5 kg äpplen (knappt märkbart ingrepp i de fyllda kassarna)

 

Recept:

Skär äpplena i bitar och koka i lite vatten, pressa en citron i koket, när äpplena mjuknat är det dags för assistenten. Assistenten rensar och passerar äpplena; slutresultat, en pure.

Puren kokades sedan åter upp och socker tillsattes (ca 5 dl), sylten eller moset ska därefter uppnå 105 grader Celsius vilket kan kontrolleras med flera så kallade ”sylt test” där den modiga mannen bland annat sticker ner sina fingrar i den (förhoppningsvis 105 gradiga) sylten, för att sedan utföra en nyprörelse! Mer om de testen går att läsa i stora sylt- och marmeladboken.

När testen var är godkända är sylten klar!


Sylten tappades sedan upp på steriliserade glasburkar (värmda i ugnen till 100 grader Celsius)




När dessa var fyllda vändes de uppochner och till dagens frukostgröt var de klara!

Jag kokade faktiskt äpplemos tidigare i år utan assistent och recept ...och därmed även utan citron, sylttest och steriliserade burkar och det gick också bra!


Efter att ha tittat igenom texten vill jag bara förtydliga att det inte ingår någon banan i receptet!

/MM


Ma la ji si & Suan rong sheng cai

Även kända som Numbing and spicy chicken respektive Stir fried lettuce with garlic and soy sauce är två löjligt goda och hyfsat enkla rätter hemmahörande i Sichuanköket.

Kycklingen:

Råvaror till kycklingen:
Kyckling (receptet nedan noterat vid tillagning av klubborna på bilden, oklar vikt, 150 g?)
Ingefära
Vårlök
Vitlök
Sesmafrön (1 ttsk)
Salt (1/4 tesked)
Socker (1/4 tesked)
Ljus soyasås (absolut inte mörk)
Sesamolja
Chili (torr chili, inte färsk, delad i centimeterlånga bitar, något urkärnade)
Sichuanpeppar ( finns att köpa i asiatiska affärer, finns många bra på Olof Palmes gata) 1 tsk
Olja att steka i (inte oliv)

Kycklingen (några bitar, se bild) kokas i vatten tills den är klar. Med sig i vattnet vill den ha en bit ingefära (skal på, krossad med ett välriktat slag mot en bred kniv som håller fast den lilla rackaren) och några klyftor vitlök.
Medan kycklingen puttrar så passar man på att finhacka ingefära (en tesked för två kycklingklubbor typ), finhacka ett par vitlöksklyftor samt finhackar en vårlök (både vita och gröna delen).
När kycklingen är klar så läggs den snabbt i kallt vatten så att den blir kall och hanterbar. Därefter river man den i lagom stora delar (se bild för önskat resultat), dvs inga knivar är välkomna. Därefter bör tallriken se ut som bild nr 3. Lyft upp allt hack och placera det ovanpå kycklingen. Droppa på lite sesamolja och ljus soyasås ovanpå högen (för klubborna ovan kanske en hav tesekd sesamolja och en och en halv tesked ljus soyasås. Lite salt och pyttelite socker ska också på här!
Hetta upp en wokpanna så att den är het som attans, kasta i sesamfröna (1 tsk) och skaka om woken och rör runt tills sesamfröna börjar poppa, då är de klara och kan läggas på högen med kyckling. För den som inte torrostat på en wok förut är det bra att veta att det kan gå ruskigt snabbt!
Nu kommer det enda svåra och mkt kritiska ögonblicket.
I den fortfarande varma woken lägger man nu i cirka 1 matsked olja (för klubborna ovan, annars eller mer mindre givetvis) och hettar upp. När oljan ryker lite ska man kasta i chilin  samt sichuanpeppar (1 tesked) och rör om och skakar om. Inom ett par sekunder kommer chilin ha börjat ändra färg och då är det klart! Genast skall allt innehåll i woken hällas över kycklingen och allt de andra. (På det kritiska avsnittet finns inga bilder som en uppmärksam läsare säkert noterat. Detta beror helt enkelt på att det är så bråttom, hela processen från olja i, till olja ut bör om woken är varm gå på under 10 sek.)
Blanda ihop allt och smaka av med Ljus soyasås eller salt om sälta behövs. Annars ska det vara gruvligt gott nu och kan ställas åt sidan.


Salladen:

Råvaror till salladen:
Isbergssallad (1 huvud)
Vitlök (Finhackat, 2 msk)
Ljus soyasås (2 msk)
Olja att steka i (inte oliv)
-Riv salladen i stora bitar.
-Hetta upp en Wok med två matskedar olja. När oljan ryker, i med salladen och woka på till salladen är mjuk (går rätt snabbt). Häll ut i en djup tallrik, durkslag eller dyl och häll av vattnet.
-Lägg i två nya matskedar olja i woken (på lägre värme nu) och släng i den finhackade vitlöken (notera måttet, 2 matskedar). När vitlöken börjat dofta mkt och börjat bli gyllene så hälls cirka två matskedar ljus soyasås på i woken och värmen höjs till max. När det börjar koka och dofta kraftigt, i med salladen igen och och mixa ihop allt och det är klart!
Servera och njut!
TM

Arvet från Öst och Sveriges närmaste stad!

Idag stod Öststatsmat på sedeln!

Det blev äkta Estländsk surkål "Praekapsas" som syster Lie importerat. Detta kombinerades med Lidltysk knödel "Semmelknödel" serverat med Salami och nästan hemmaodlade Tomater!


Vi fick två tomatplantor av en arbetskollega till mig, som vi vårdade lite dåligt under ett par sommarhelger, men de tog sig och blev riktigt ståtliga och livskraftiga tomatplantor, dock utan tomater... detta framfördes till donatorn av plantorna som svarade med att även överlämna ett tjugotal tomater från "syskonplantorna".




Så den historien fick ett bra slut! 

Här kommer receptet!

Ingredienser:
1 burk Estländsk surkål
1 pkt Semmelknödel
1 st Chorizosalami
2 st Enköpingstomater



Stek surkålen med rikligt med smör i en gjutjärnsstekpanna om möjligt, en teflonpanna fungerar också, men färgen blir lite trist.
Skiva knödeln och stek i skivor, gärna med mkt smör.
Skiva även salamin och lägg upp i en skål
Skär tomaterna i klyftor och servera på en tallrik. 


Som ni ser blir det en färggrann tallrik!

Jag som älskar den typen av mat kan varna för långvarig mättnad..
Efter en lång kvällspromenad är jag fortfarade tokmätt!

Lycka till!

/MM


RSS 2.0