Fisksoppa för kung och fosterland :)

Idag var det extrapris på lax på ICA, jippie! Det var bara en hake, man var tvungen att köpa två kilo... Inspirerad av en korridorare blev det fisksoppa av nästan hela laxen, det blev hela tio matlådor :)



Laxsoppslådor

en purjolök
en stor gul lök
matolja

sex potatisar, fasta
sex ganska små morötter
ett blomkålshuvud
6 buljongtärningar, grönsaks
1,5 liter vatten (nästan lite för mycket...)

1 pkt passerade tomater (ICA)
2 pkt saffran
3 dl grädde

1,5kg lax i småbitar

massa timjan
vitpeppar
salt

aioli att äta till

Jag fräste lökarna i oljan i en stor kastrull. Sen tillsatte jag potatis, morötter, blomkål, buljong och vatten och lät grönsakerna koka tills de blev mjuka. Därefter hällde jag i saffran, tomater och grädde och till sist fisken och kryddorna. Det går väldigt fort att koka fisken så smaka av så soppan känns klar innan fisken hälls i. Soppan blev väldigt mild, det hade kanske varit bra med lite chili eller någon mer krydda.


Glöm inte att slurpa när du äter... :)
/M

Försvunnet och alldeles borta...

Efter några dagar av totalt kaos hemma fanns det äntligen tid att städa upp lite och då samtidigt hitta mitt äppelkaksrecept... trodde jag... Efter en hel del undanplockning och idogt sökande hittar jag det fortfarande inte. Så nu måste jag baka en ny äppelkaka innan jag kan utmana dig sys :(
Tills dess kan ni i alla fall få en bild av den goda, numera oåterkallerligt försvunna, kakan.


/M

Äppelkaka - försök bräcka mig!

Detta är ett av tusen recept på äppelkaka, och det är också en utmaning till er andra att försöka komma med ett bättre äppelkaks/äppelpaj-recept!





1. Smöra och bröa formen.
2. Klyfta äpplena och skär bort kärnhus och skaft och annat som man inte vill äta.
3. Lägg äpplena i formen.
4. Vispa ihop en sockerkaks-smet men tag bara hälften av vätskan (vattnet/mjölken).
5. Ha lite extra kanel i smeten.
6. Häll smeten över äpplena och grädda enligt sockerkaks-receptet.

NJUT!

/G




Kassler i ugn

Ingredienser

1 bit kassler
3 dl grädde
1 dl chilisås
1 stor burk annanasringar
1 liten hackad lök
1 dl riven ost
en klick smör

Värm ugnen till 225 grader.
Hacka löken och lägg den tillsammans med smöret i en ugnnsäker form och ställ in i ugnen i 5 minuter.
Skiva kasslern i lagom tjocka skivor. Blanda grädden och chilisåsen i en skål.
Ta ut formen ut ugnen och sprid ut löken jämnt.
Lägg där efter först på skivorna med kassler och sedan ananasen.
Häll över gräddblandningen avsluta med den rivna osten. 10 -15 minuter i ugnen tills osten blivit gyllenbrun.

Servera med bulgur eller ris

/Jonas

Grynfin kyckling


400 g kycklingfile
1 äggvita
1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk salt
1 dl lätt saltade jordnötter alt cashewnötter
1 dl hackad purjolök eller shalottenlök
2 tsk socker
1 1/2 tsk vinäger
1 1/2 msk soja, kinesisk
1 tsk potatismjöl
1/2 dl vatten
1-3 tsk sambal olek, räcker med 1 om man inte gillar stark mat
1 dl olja, går med betydligt mindre i teflonpanna

Skär kycklingen i små små bitar, ca 1 cm på alla kanter. Vispa äggvitan tillsamans med 1/2 msk potatismjöl och saltet och blanda med kycklingen. Gnugga av överflödigt salt från nötterna och lägg dem på en skärbräda. Hacka dem, eller kavla dem tills de krossas, och lägg dem i en skål. Blanda ihop soja, vinägern, sockret, den hackade löken, 1 tsk potatismjöl 1/2 dl vatten. Blanda väl.

Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i köttet när oljan blivit het. Stek under ständig omrörning tills köttet vitnat. Lägg då i sambal olek och rör om. Häll därefter i den färdigblandade såsen och stek ytterligare 1 1/2 minut. Tillsätt nötterna, rör om och servera med ris.

Glömde ta en bild senast jag lagade men det blir fler tillfällen.
/Jonas

RSS 2.0