Oj då, glömde efterrätten :)



Ballerina pepparkaka...

/M

Till sist en böngryta :)

Många inlägg blev det...
Här kommer kvällens storkok när jag ändå skriver. Böngryta är en av mina favoriter eftersom den går så snabbt att göra, blir god och ger trevliga matlådor. Ingredienserna går dessutom att ha hemma jättelänge utan att de blir dåliga. Helt enkelt en bra maträtt!

Hacka en lök och sprid ut den i botten på en ugnsfast form:

Häll på tre burkar bönor, gärna olika färger. Här har jag tagit små svarta, kidney och kikärtor:


Häll över två förpackningar med krossade tomater:


Häll på en halv deciliter vardera av citronsaft och olivolja:


Smula över ett paket fetaost och en burk oliver (jag brukar hacka mina i småbitar):


Grädda i 175 grader tills osten blir gyllenbrun:


Den enda nackdelen vid matlådetillverkning är att det blir mycket sås, detta löser man dock lätt genom att lägga en brödskiva i botten, gärna från en god limpa. Brödskivan kan istället ätas bredvid om man äter maten hemma.


Totalt blir det 3 liter gryta på en sats, brödet oräknat.

/M

Bullar i alla fall!!

Hmm, hittar inte brödreceptet på bloggen så här kommer det:

Brödbullar

Ugn 225°, varmluft 200°

 

50 g jäst

1,7 tsk salt

5 dl varmt vatten

0,7 dl olivolja

14 dl mjöl

 

Smula jästen, häll på olja och salt.

Värm vattnet till 37 grader och häll över.

Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg.

Låt jäsa 30 minuter, gör bullar och lägg på plåt.

Låt jäsa 30 minuter till och grädda dem sen i ugnen.

Ta ut när de är bruna och låter ihåligt när man knackar under.

 

 


Pizza



För en vecka sen tog jag mig i kragen och gjorde höstens första storkok till matlådor, det blev pizza :) Till botten använde jag mitt vanliga brödbullerecept (jag tror det står här i nåt tidigare inlägg). Ovanpå blev det tomatsås, skinka, banan, curry, majs, ägg och ost. En sats räckte till fyra stora pizzor.
Mums!

/M


Smörstekt squash

1. Hetta upp olja och smör i en stekpanna
2. Pressa i en klyfta vitlök
3. Skiva och stek squashen tills den blivit mjuk och fått fin färg
4. Ät och njut
5. Lukta gott



/G


Äntligen!

Äntligen får vi skörda de första frukterna av vårt odlande. Tack snälla Cicci och Ulo som rycker in och vattnar när vi inte är hemma!





/G&M

Smörgåstårta och varma mackor!

På tiden att jag tillför någonting till denna fina lilla blogg :)

Kan börja med dagens middag - subway-inspirerad smörgåsmat!

Jag har den stora förmånen att bo nära ett ICA som inte gräddar sitt bröd till fördärvelse, därför tog jag mig en snabb promenad dit för att inhandla bröd för mitt planerade mästerverk. Slutade med en baguette som delades i två bitar och skars på mitten (på längden-mitten alltså). På båda skivorna lades ost (blev port salut då det var vad jag hade hemma, men jag har hört att annan ost kan fungera också, ta inte mitt ord på det!) och lätt stekt bacon, sen in i ugnen på 200 grader i några minuter. Ta ut den och lägg på hackad isbergssallad och någonting som dressing (tog majonäs, finns nog bättre val att göra). Efter allt detta såg det ut ungefär såhär:

Efter det är det bara att vika ihop den och äta!

Sen lovade jag i något svagt tillfälle att lägga upp mina smörgåstårtor från två veckor tillbaka här.

Ost & Skink-tårta

Fyllningsguck:
100g skinka, i tärningar
100g ost, i tärningar
1-2 dl gurka, i tärningar
1dl purjolök, strimlad
2 dl vispgrädde
1dl majonäs
lite senap
salt och peppar
(tabasco)

Vispa grädden så att den blir lite lagom fluffig, häll i resten av ingredienserna och rör om tills allt blir väl blandat.

Följ instruktionerna längre ner för uppbyggandet av tårtan.

Garnering:

1 dl vispgrädde
1 dl majonäs
lite senap
Ost (Jag använde Prästost)
Gurka i tärningar
Körsbärstomater
20 skivor rökt skinka

Vispa vispgrädden så att den blir fluffig, blanda sedan i majonäs och senap och rör runt. Smeta ut över hela tårtan (kanter och ovanpå) tills det är slut och tårtan är helt täckt. Skär skivor av ost och täck kanterna runt hela tårtan. skär tärningar av en del av den kvarvarande osten och använd som garnering ovanpå tårtan. Skinkan kan antingen användas för att täcka hela ovansidan eller för att göra ett snyggt mönster (jag rullade upp den i strutar och gjorde en blomma i mitten). Strö runt körsbärstomater (hela eller delade på mitten), gurka och eventuella osttärningar över tårtan.

Skagen-ish tårta:

Fyllningsguck:
200g skalade räkor
3 hårdkokta ägg
1 1/2 dl gurka, i tärningar
1 avocado, i tärningar
1/2 dl gräslök, hackad
1/2 dl dill, hackad
2 1/2 dl creme fraiche
1 dl kesella
salt och peppar

Hacka räkorna och äggen, blanda sedan allt och rör om tills allt är väl blandat.

Följ instruktionerna längre ner för uppbyggandet av tårtan.

Garnering:
1 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl majonäs
1 dl dill, hackad
150g skalade räkor
150g löjrom (valfritt, jag gjorde utan)
2 limefrukter

Vispa vispgrädden tills den blir fluffig, blanda sedan i creme fraiche, majonäs och dill och rör om. Smeta ut över tårtan både ovanpå och runt sidorna. Skär skivor av lime och sätt på sidorna runt hela tårtan, använd eventuella överblivna skivor som garnering ovanpå. strö över räkor och eventuell löjrom över ovansidan av tårtan så att den täcks någolunda jämnt.

Bygga tårtan:

Hitta ett lagom stort fat att bygga tårtan på, jag använde ugnsplåtar, men en bricka eller tårttallrik lär fungera lika bra. Till varje smörgåstårta användes 27 skivor formfranska (exakt en förpackning borträknat kantbitar) som kantskars och lades 3x3 i tre våningar med fyllning emellan (två lager fyllning, man brer inte på det på det översta lagret. Instruktioner för fyllningen finns högre upp). Om ni hittar landgångsbröd så lär det vara bättre, dock så hittade jag det inte i någon av de 5 butiker jag har häromkring. Tillverka garnering enligt ovan, och låt sedan tårtan stå svalt över natten med folie över sig.

Halvägs genom arbetet ser det inte mycker ut för världen...


...men när man är klar så kan det se ut såhär:


Sen kanske man har massa sånnahär över också:

De hann jag dock inte göra något med innan de blev dåliga, men jag tar gärna förslag till nästa gång det händer!

/Marcus

RSS 2.0