Fisken!

Det är inte så ofta det blir fisk.. Enligt rekommendation har jag hört att man ska äta fisk tre gånger i veckan - inte en chans hemma hos oss, men man ska heller aldrig säga aldrig.
I veckan som gick blev det två fiskrätter, både stulna från läkarsysteryster i söder. Först fiskwok med kokosmjölk - en påse frysta wokgrönsaker, ett block Pollock och lite lax, en burk kokosmjölk och nudlar. Krydda med vitlök, grön curry och ingefära eller något annat du har hemma och servera med SweetChilisås. Är man huslig kan man hyvla vitkål och strimla morötter eller liknande istället för färdigfrysta grönsaker.



Mm, nu blev du lite sugen väl?


/G

Några dagar senare blev det fiskfingrar i tunnbröd med hemlagat pulvermos! 
I tunnbrödsrullen fanns förutom det hemlagade moset och fiskfingrarna, keso, persilja och den alltid så passande SweetChilisåsen!

/M
 

Är du mätt nu?

Böff alla Lins!

Receptet från Tomas!

Igår blev det Linsbiffar till middag! Receptet kommer Tomas och kan studeras ovan. Väldigt lätt är det - koka linser (lite länge, så att de blir mosiga), i med soja och ströbröd, kyl lite så att du kan forma biffar och sen stek på i panna. Längst ner i receptet syns ett serveringsförslag med ris och Ajvar! Mmm! Gick bra att avnjuta med pasta och en Creme Fraiche-sås på chili Chutney också.

  Såhär smaskigt blev det!

/G och M

En spännande dag med många P :)



Dagens händelser kan sammanfattas med bokstaven P som i poliser, politik och pannacotta.
I förmiddags i skolan, när vi precis satt oss för att fika, ringde polisen - en kollega behövde genast flytta på sin bil. Eftersom vi andra ställt våra bilar på samma ställe skapade samtalet viss turbulens och vi var flera som sprang ut för att kontrollera läget. Vi fann våra bilar, och mängder med polisbilar som absolut inte funnits där när vi kom vid halvsjutiden. Det visade sig att demonstrationen mot DavisCup-matchen skulle passera området under dagen. Vi tog det säkra före det osäkra och flyttade oss så långt bort vi kunde...
Väl hemma igen efter skolan kom nästa P. Vår utbytesstudent hade varit med i demonstrationen och vi hamnade i en mycket lång, och trevlig, diskussion om Palestina och Israel - ibland är det verkligen upplysande att bo i korridor :)
Som avslutning på kvällen använde jag upp min gamla grädde som stått längst in i min kyl ett tag och gett mig dåligt samvete. Vispgrädde är inte direkt något jag använder ofta och jag har gått ett tag och grubblat över vad jag ska göra med den. Idag på ICA såg jag pannacottapulver! och insåg att jag hellre gjorde det själv... Alltså blev mitt sista P till Pannacotta. Totalt sett blev det en väldigt trevlig och innehållsrik dag och bäst av allt - nu får man äntligen sova :)
/M


Pannacotta

3dl vispgrädde

0,4dl socker

2 gelatinblad


Blöt gelatinbladen.

Koka upp grädde, socker och vanilj.

Ta kastrullen från plattan och rör ner gelatinet.

Häll i form och ställ att svalna.


Ingen mat men lite milkshake



Med den här utsikten är det inte konstigt att man spenderar mycket tid i skolan :)
Några av mina yngre kusiner hade svårt att förstå tjusningen med att flytta hemifrån, men när jag uttalade de magiska orden förstod de precis - milkshake till middag :) Det händer inte ofta men den finns där som en trevlig lösning när man någon kväll kommer sent från skolan. Med en god milkshake och några hembakta tunnbröd får man snabbt nya krafter och laddar upp till nästa dag :)

Milkshake
lite glass
lite frysta bär
en banan
mycket mjölk

Tunnbröd
50g margarin
5dl mjölk
1/4 paket jäst
1/2 tsk salt
2 msk sirap
1/2 tsk hjorthornssalt
1,5dl grahamsmjöl
2dl rågsikt
7-8dl vetemjöl

Gör degen och låt den jäsa i 30 minuter.
Värm en torr stekpanna, gärna gjutjärn på spisen.
Kavla ut tunna kakor med en kavel så att de fortfarande får plats i stekpannan.
Stek kakorna på båda sidorna

Kolakakor

Igår var Viktor på besök. Tyvärr kunde inte hans söta son och trevliga tjej komma med, men det var glatt ändå! Vi hade slagit på stort och kokat en tvåtimmars köttgryta med smaskig ko, mycket lök och svampinjoner. Det vi trodde skulle räcka till tre pers + en massa matlådor gick nästan åt. Men gott var det.
Efter maten fanns det fortfarande plats i efterrättsfacket och jag bläddrade lite en kokbok. Något sött är ju alltid smaskigt, och eftersom det inte funnits plats i kylen för att köpa glass senast hamnade jag på sidorna om småkakor. Med en mamma med förkärlek till kolakakor visste jag att de gör sig bra med te och slog till. Snabbt, enkelt och för mig är alla ingredienserna del av standardsortimentet.

Ätes gärna innan de svalnat helt - då är de lite sega.

100g smör
1dl socker


vispa lite

2.5dl mjöl
1tsk bakpulver
1msk vaniljsocker
1msk ljus sirap


Blanda och gör tre längder lika långa som plåtens bredd. Platta till och grädda i 175 i ca 10 min. Ta ut och låt svalna litegrann. Skär sedan sneda remsor och ät!

/G

RSS 2.0