Här kommer ett litet stort brödrecept
Har kommer ett jattemumsigt och jattestort brodrecept!! Kande att det var dags att skriva har nu efter sa mycket brodbakning i Australien!
Om man vill kan man gora precis samma sak men lagga till svarta oliver som man delat lite samtidigt som de torra ingridienserna, sa far man en "Olive bread" istallet!
Sesame sunflower sour dough
11 kg vetemjol
1 kg ragmjol
500 g sesamfron
500 g solrosfron
180 g salt
120 g improver
240 g gluten
30 g torrjast
480 g matolja
1,2 kg surdreg
5 L fingervarmt vatten
1,5 L mjolk
(surdegen matas varje vecka med 8 kg ragmjol, tva navar kryddor, 1 kg "specialsurdegsmjol", ca 7 L vatten och forvaras i kylen. Hogst oklart hur den uppkom fran forsta borjan?! Kolla i kokbok for mer exakt tillvagagangsatt!)
Forutom ingridienserna behover du en (stor!) degblandare, 4 - 5 platar, en kniv, en sil, en (stor!) ugn, svarta sopsackar och mycket talmod och starka armar!! och en stor kyl...
Blanda alla torra ingridienser i degblandaren. Hall i oljan och blanda i ett par minuter. Hall i surdegen och blanda vidare ett par minuter. Hall i vattnet och mjolken och blanda vidare tills allt mjol ar upptaget och du har fatt en fin deg som virvlar runt i degblandaren som glass! Tack med plast (forslagsvis svart sopsack) i en timme.
Sen ar det dags att baka ut! Ta ut degen fran degblandaren och vag upp 780 g bitar. Knada till limpor och lagg pa platar, eller i formar om du har. Glom inte att smorja noga oavsett om det ar platar eller formar!! Stoppa varje plat i en svart sopsack och stall i kylen ett par timmar eller helst over natten.
Spreja dem med vatten och pudra over mjol, skar ett par snitt i dem (forslagsvis tva langa"S") och skjuts in i ugnen!! Ca 40 minuter och skulle gissa ca 180 grader. Lat svalna pa galler.
Jag antar att det gar att halvera detta recept ett antal ganger tills man far en mer hanterbar storlek for hemmabakning!!?
Men sa har gar det till i Whitfield! Och Oo sa gott det blir!!
/MLI
Mmm =o) Låter smarrigt!
Bara att fixa fram 1/4kg gluten och lite improver!
Wow, vilket häftigt bröd!
Hur har du det annars på andra sidan jorden?
Hoppas att du har bättre väder än jag, här regnar det och himlen är jämngrå... Tack och lov är det dock eurovisionfinal och kakbak på korridoren...
Trevlig kväll!
Hej, superspännande recept! Vad tror ni om detta. Har bara räknat på det och alltså inte provbakat. Som jag förstår det så används improver och gluten egentligen enbart inom matindustrin och går egentligen att baka utan. Det ända kluriga är att improver kan innehålla lite vad som helst och då även smakämnen. Därför kanske brödet inte blir riktigt likadant utan… När det gäller surdegen så borde det gå att snickra ihop en egen, dock kan den också innehålla kryddor som ger smak.
Pytteliten Sesame sunflower sour dough
5dl vatten
1,5dl mjölk
0,5dl matolja
surdeg
lite färsk jäst
1msk salt
2 liter vetemjöl
2dl rågmjöl
50g sesamfrön
50g solrosfrön
18g salt
Förslag på surdeg
ett paket jäst
3-4dl rågmjöl
ev kryddor
kallt vatten så att smeten blir lös, ett knep är att den fortfarande ska gå att vispa med en vanlig visp
Surdegen ska helst ligga ett dygn eller två, gärna längre. Om den ligger länge så får man som sagt mata den med lite mer mjöl och vatten. Man ska kunna frysa surdeg också men det har jag aldrig provat…
Harlgit att du tog dig tid att rakna lite pa det!
Jo, vi har kumminfron i varan surdeg har jag listat ut nu! Tydligen har vi hallt samma surdeg vid liv i tva ar!! och fran borjan gjorde man lika dant som nu nar man matar den.
Ragmjol, kumminfron och vatten - blanda, lat sta i rumstemperatur ett dygn, blanda igen. Forvara i kyl och mata da och da nar den ser hungrig ut.
Det gar alltsa att gora bade med och utan jast..!? Inressant.
Vad jag har forstatt ar imporvern bara till for att brodet inte ska bli torrt allt for snabbt, borde alltsa ga lika bra utan.
Åhå, utan gluten och improver låter det möjligt! Gulligast är ju 18g salt =o)