Julfint i korridoren

Äntligen kommer julen... Igår smygbörjade vi med julpyntningen i köket, det blev jättefint. På kvällen hade vi lussebullsbak och spelade spel. Det blev även glögg och pepparkakspremiär när vi ändå höll på :)










Lussebullarna blev mycket goda, jag kan verkligen rekommendera receptet. Tyvärr kostar saffranet hos oss 36 kr/ halvt gram :( så det blev bara en påse per sats men det funkade bra det med...



Lussebullar, ca 32 st

50g jäst

5dl mjölk

250g Kesella

2-3 pkt saffran

1,5dl socker

0,5tsk salt

1 ägg

150g smör

17dl mjöl (drygt)


russin (blötlägg dem gärna en stund innan så blir de godare)

ägg

(mandelmassa)

 

Värm smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Mortla saffran och lite socker och häll i det i mjölken. Häll i resten av sockret. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Häll i salt och en del mjöl. Vispa till en jämn smet och häll i kesella och ägg. Häll i resten av mjölet, lite i taget, gå över till slev när det blir för tungt att vispa. Arbeta degen smidig tills den släpper från kanterna. Häll på lite mjöl och låt jäsa i 40 minuter. Knåda degen och gör bullar. Låt jäsa 30 minuter till eller till dubbel storlek. Sätt dit russin och gärna små bitar mandelmassa. Tänk på att trycka ner russinen djupt i degen så att de inte bränns i ugnen. Pensla bullarna med ägg och grädda i 5-8 minuter i 200 grader varmluft (225 grader vanlig ugn).

Lycka till,
M

Kommentarer
Postat av: Greta

Just vad är det vita skynket? Igloo-lookalike? =o)

2009-11-29 @ 14:30:02
Postat av: Onkel Sverker

... gillar igloon skarpt!

2009-11-29 @ 16:07:50
Postat av: Märta

Japp, en igloo! - kul att ni ser vad det är :)

Vi har vissa krafter i vår korridor som drar mot stora och ofta städkrävande pyssel. Tack ock lov har vi även en pedagogistudent som i år lyckades riktigt bra med att få pysslet mer rumsrent utan sura miner. Det blev till och med så "snällt" att jag vågade vara med på ett hörn :)

2009-11-29 @ 19:40:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0