Julkaka



Här kommer recept på en god och julig kaka, ett snabbt alternativ till lussebullar :) Jag har gjort den två gånger hittills, ena gången som på bilden med russin i och pärlsocker på toppen, och andra gången utan russin men med mandelspån ovanpå.

Julkaka

ugn 175 grader, ca 40 minuter

2 ägg
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
2 dl socker
3 dl mjölk
1 pkt saffran (mortlas med lite socker)
150 g smör

ströbröd och lite fett till formen

mandelmassa
russin

Vispa äggen luftiga med elvisp i en bunke. Blanda mjöl, salt, bakpulver och socker i en annan bunke. Värm mjölken och häll i mortlad saffran. häll mjölkblandningen över mjöl m.m. och blanda väl. Vänd försiktigt ner äggvispet. Smält smöret och blanda i det i smeten. Smöra och bröa en form och häll i hälften av smeten. Strö på riven mandelmassa och russin. Häll på resterande smet och grädda i ca 40 minuter. Kakan blir godast om den fortfarande är lite kladdig i mitten. Om man känner sig rik kan man använda två påsar saffran (som det egentligen ska vara enligt receptet...). Smaklig fika :)

/M

Kommentarer
Postat av: Mikke

Den som vi prövade var supergod!

2010-12-05 @ 21:29:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0