En annorlunda tårta

I helgen var vi på hejdundrande 30-årsfest och fick en mycket smarrig förrätt! Var såklart tvungen att direkt prova att göra egen, och passade på att bjuda Emelie på den och sedan lite köttfärsbiffar till huvudrätt! Jag kan inte ta åt mig äran för receptet alls, men vill gärna delge det så att fler kan njuta.



Botten
250g kavring
75g smör (jag ska nog ta lite mer nästa gång så kanske botten håller ihop bättre)

Fyllning
3st gelatinblad
1 burk matjessill á 200g
1st rödlök
2dl lätt-creme fraiche
250g kesella, 10%
lite vitpeppar


8 - 10 portioner säger receptet, vi åt en halv på tre!
25 minuter + 3–4 timmar i kylen

1. Bryt kavringen i bitar och mixa den till smulor i matberedaren. Smält smöret och blanda ner det.

2. Ta en form ca 24 cm i diameter med avtagbar kant. Häll i brödsmulorna och platta ut till en botten. Ställ in formen i kylskåpet.

3. Blötlägg gelatinbladen. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen. Skala och finhacka löken.

4. Blanda sill och lök med crème fraiche och kesella. Smaksätt med vitpeppar och sillspad.

5. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning. Häll en sked av sillsmeten i kastrullen och blanda med gelatinet. Rör sedan ner blandningen i sillsmeten.

6. Bred ut smeten i formen. Ställ matjestårtan i kylen i 3–4 timmar tills den har stelnat eller över natten.

7. Skär gräslöken fint och strö den över ytan. Dekorera gärna med gräslöksblommor. Servera!


Smaklig måltid!
G


Kommentarer
Postat av: MM

Den är verkligen smarrig!

2010-07-14 @ 12:56:31
Postat av: Emelie

Ja oh vad den var god!! Men jag efterfrågar receptet på limesåsen?! ...Det måste vara den godaste sås jag någonsin smakat..!

2010-07-14 @ 19:13:36
Postat av: Märta

Låter verkligen gott, det ska jag prova!

2010-07-14 @ 20:22:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0