Finland, Finland alla dagar

Just det, jag tillbringar sommaren i Finland! I Finland, Österbotten, Oravais... eller Årvas som det heter på lokala dialekten :) Efter tre veckor här börjar jag så smått känna mig hemmastadd. Jag bor i en lägenhet på vårdcentralen, så jag har nära till jobbet! Det är faktiskt riktigt skönt, inte en pendelbuss så långt ögat kan nå :)
Eftersom detta är en matblogg tänkte jag dela med mig av två middagsförslag, det ena klassiskt somrigt och det andra klassiskt finlänskt. Dessutom lite bilder från helgens utflykt i den finska skärgården, håll tillgodo :)


Senapssill, nypotatis och kokt ägg - riktigt somrigt och väldigt gott!



Karelska piroger är gjorda av rågmjöl med en fyllning av risgrynsgröt :) Ovanpå lägger man en blandning av mosat ägg och smör, här serveras det även med tomat!

Till sist några bilder från Rönnskären där vi var idag. Vi åkte ut till en ö som heter Bergö med vägfärja och därifrån med motorbåt i en timme rakt ut. Platsen är en nedlagd lotsstation där det ett tag bodde så många att man funderade på att öppna egen skola. Nu bor där inte längre bofasta men en del sommargäster och husen finns kvar och går att hyra. Själva lotsstationen var rätt speciell och inte så snygg men båken som stod på öns högsta plats var desto mer imponerande. Vi räknade till 73 trappsteg till toppen, lite läskigt att gå upp på de rangliga och branta trätrapporna men en underbar utsikt.
Vi var på ön hela dagen och till lunch fick vi en underbar måltid med nyrökt sik på rågbröd och pastasallad, tyvärr glömde jag fota...







/M


Kommentarer
Postat av: Greta

Det ser superhärligt ut! Vilken dag ni verkar haft. Däremot är jag lite skeptisk mot risgrynsgröt med ägg och smör på, men det kanske är gott!?

2010-07-14 @ 09:58:22
Postat av: MM

Piroger vore gott någon dag!

Kanske ska bli lite svalare först bara!

/M

2010-07-15 @ 08:30:59
Postat av: Mikke

Tack Märta för de fantastiskt goda pirogerna!

Efter seglingen var det perfekt att få lite finsk lunch!

Bondosten med hjortronsylt var inte dum den heller!

/M&G

2010-08-08 @ 19:59:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0