Lite av varje

Jag har inte hunnit skriva på ett tag så här kommer ett uppsamlingsinlägg med lite av varje.

Först ut är det kinesiska nyåret som var för drygt två veckor sedan. Eftersom tre i korridoren är från Kina/Taiwan så firades det med stor fest i köket. Vi var tre svenskar från korridoren som var med och åt god mat, gjorde dumplings och såg på kinesisk nyårsshow. Kvällen avslutades med deltävling i melodifestivalen som alla utom vi tre från Sverige var mycket intresserade av :)
Dumplings är kinesernas svar på tortellini/ravioli. Utsidan består av vetemjöl och vatten som knådas till en deg och får ligga ett tag i plastfolie. Den skärs sen i små bitar som kavlas från mitten och utåt så de blir tjockast i mitten och alltså tunnast i kanterna. Fyllningen kan variera, men består ofta av hälften grönsaker och hälften fläskfärs om jag förstått det rätt. Grönsakerna denna gång var salladskål och lök, men även några med grönkål (köpt av misstag istället för spenat). Allt skars i pyttepyttesmå bitar, vi fick hacka otroligt länge innan det var klart.
Dumplingarna kokadess som pasta med mycket vatten men i omgångar i samma kastrull så att vattnet efterhand blir mer av en buljong. Till dumplingarna äts sedan en mycket stark sås som var riktigt god i små mängder.
Vi som inte var från Kina fick också försöka göra dumplings men de flesta av våra blev alldeles för stora och öppnade sig vid kokningen. Så här såg en av de fina dumplingarna ut med sås bredvid:



En vecka efter det kinesiska nyåret tog min praktik i Helsingborg slut. Helsingborgs lasarett är verkligen bra på att ta hand om sina studenter så för att få dem att förstå det så bjöd vi på kaka. Det blev Snoddas:

Snoddas
5 ägg
4,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
3 tsk bakpulver
200g margarin
2 dl kokande vatten

Gör som en vanlig sockerkakssmet. Tvätta en långpanna och lägg på ett bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i ca 20 minuter i 175 grader varmluft. Ta ut och låt svalna. Gör glasyr:

Glasyr (dubbel sats)
400g florsocker
50g margarin
1,5 dl kallt kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Bred glasyren över kakan och strössla kokos eller strössel ovanpå. Låt stå kallt tills glasyren stelnat, skär sedan kakan i bitar. Om man klipper itu bakplåtspappret med kakorna på till lämpliga bitar så kan det användas som lager mellan kakorna i burken så att kakorna inte klibbar ihop :)



I Lund har snön börjat smälta vilket genast resulterade i vårpyntning på korridoren. Vi var två från korridoren som klädde om en gammal läderfåtölj med nytt tyg och sen köpte vi nya vaxdukar i söndags. Så här fint blev det:



Till sist en bild på gårdagens frukost. Jag tänkte att det kanske kan inspirera någon mer till att dela med sig av sina frukostvanor, vore roligt att höra vad ni andra äter. Frukosten på bilden är en "dubbelfrukost", dvs både gröt och macka. Det brukar jag inte hinna äta men igår hade jag sovmorgon :)
På bilden finns te, rågkaka med svarta sara-ost och grahamsgröt med banan, jordgubbssylt och mjölk.



Puh, nu räcker det för idag :)
/M

Kommentarer
Postat av: Greta

Det låter smarrigt med Dumplings - man borde prova någon gång. Vet att Linda hade gjort hromveckan och hade med sig till skolan så det verkar vara populärt =o)

2010-03-14 @ 22:35:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0