Gul paj, orange lasagne och grön lasagne :)

Efter månader av examensarbetande, tentande, flytt, nytt jobb och mera flytt har jag äntligen börjat landa i min nya lägenhet. I veckan lagade jag ordentlig mat för första gången i det nya köket och idag blev det storkok med lasagne :) Här kommer lite bilder och recept:


Mitt kök :)


"Kisch" med matberedare
Typ denna rätt gjordes ofta hemma hos föräldrarna och då kom receptet från instruktionsboken till matberedaren. En smart paj där allt blandas med maskinen vilket ger relativt lite disk!

100-125g smör/margarin
2,5dl vetemjöl
2,5msk vatten

Använd kniven i matberedaren och mixa allt tills det blir en degklump, kör inte för länge. Tryck ut i en form (till formen på bilden behövdes dubbel sats av allt). Förgrädda i 200 grader (vanlig ugn) ca 10 minuter tills skalet är "torrt" och har börjat få lite färg. För att undvika att kanten rasar ihop kan man lägga formen en timme eller två i frysen innan man gräddar men då tar det längre tid.

ca 400g rökt skinka (ändbitar/restbitar funkar fint)
ca 400 g god ost

Riv ost och skinka med rivskiva och stora hål. Häll ner i formen.

3dl mjölk
3st ägg
salt, vitpeppar

Mixa mjölk, ägg och kryddor med kniven (som bieffekt blir miixern/matberedaren renare :). Häll blandningen över fyllningen och tryck ner ost/skinka så allt täcks av smeten. Grädda i cirka 30 minuter  i 225 grader (vanlig ugn) tills pajen ser god ut. Ät!!


Orange lasagne, grön lasagne!
Sugen på lasagne men orkade inte tina köttfärsen... därför blev det vegetarisk lasagne. Sen överdimensionerade jag ingredienserna och vips så blev det två lasagner :) Den orangea blev godast!


Orange lasagne

matolja att steka i
1 gul lök
2 palsternackor
3 morötter
salt, svartpeppar

1 förpackning krossade tomater
1 slurk ketchup
1 grönsaksbuljongtärning
salt, lite socker

25g smör
typ 2msk vetemjöl
5dl mjölk + 1-2 dl vatten
1dl kräm fräsch
lite god ost

1,3 pkt lasagneplattor

Riv palsternacka och morötter, hacka lök och fräs allt i en gryta med olja. Krydda!

Blanda tomatsåsingredienserna och ställ att koka med locket på glänt i en halvtimme tills det kokat ihop och fått stark tomatsmak.

Gör bechamelsåsen (vit) genom att först smälta smöret och röra i mjölet. Häll sen i lite mjölk i taget och låt det koka upp och bli tjockt emellan varje gång. Krydda och häll i kräm fräsch, ost och kryddor.

Sätt ugnen på 225 (vanlig ugn).

Varva plattor med fyllningar, se till att det är gott om vit sås överallt och mellan nästan alla lager. Om såsen tar slut kan man hälla mjölk istället men det måste vara täckt av vätska/fyllning/kladd överallt annars blir plattorna torra och tråkiga. Toppa gärna med lite ost och så mer vit sås förståss! Grädda i 30-40 minuter tills det går lätt att sticka genom plattorna och lagagnen har fin färg (om den får för fin färg kan man lägga ett bakplåtspapper ovanpå). Slurp!




Grön lasagne!

½ pkt grönkål, frusen (finns i frysdisken, annars ta spenat)
salt, peppar, lite socker

1 litet pkt keso

likadan vit sås som orangea

1 liten burk majs

0,7 pgt lasagneplattor

Värm grönkålen/spenaten på full effekt i mikron 5-6 minuter i en bunke med lock, rör ibland och krydda.

Varva lager med fyllning och plattor, ordentligt med vit sås även här. Grädda på samma sätt men kanske lite kortare tid beroende på form. Mums!


Till sist en bild på kökets medhjälpare :)

Trevlig kväll,
M

Kommentarer
Postat av: Mikke

Vi håller på att packa upp så än så länge har vi inte startat spis och ugn.

Men ett storkok lasagne kan mycket väl bli det första vi lagar!

Fint kök du fått!

2011-04-18 @ 09:39:26
Postat av: Greta

Kanske lasagne.... eller kisch! En storfavorit som jag nästan glömt bort! Ser väldigt smarrigt ut!



Har du invigt balkongen ännu? Har du något bord och stolar där ännu?

2011-04-18 @ 13:54:55
Postat av: Märta

Tack! :)

Jag tycker mycket om mitt kök!

Ja sys, kisch är verkligen gott men kanske inte det nyttigaste :) Balkongen är invigd men får än så länge nöja sig med lånade stolar från köket...

Hur går det för er med kartongerna, många kvar? (jag har fem...)

2011-04-19 @ 22:26:30
Postat av: Greta

Ah, lånade stolar funkar ju också!



Jovars, vi kämpar på. Det blir lite av en blandning av uppackning och rensning, men det är nog nyttigt fast det tar lite tid. Jag skulle gissa på 15 kartonger kvar.



Vi har ju inte heller riktigt alla skåp och möbler som behövs ännu, så några grejer är svåra att hitta plats för. Men i helgen blir det kanske några inköp!



Har du varit i förrådet ännu?

2011-04-20 @ 08:32:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0