Kall spagetti

Kall spagetti är en rätt från Sichuan i Kina och är lätt att laga till många och går att göra i förväg. Detta recept ger ca sex portioner.

Börja med att bena ur och riv isär en grillad kyckling.

Rosta sesamfrön i en torr panna, täck nästan hela botten.
Använd hälften av sesamfröna till att göra sesamfrösmör. Detta görs genom att krossa fröna och tillsätta några droppar sesamolja. Det ska blir en jämn pasta. Spar resten av fröna till garneringen.
Blanda en sås bestånde av ingredienserna nedan.


Sås ingredienser
2 klyftor vitlök
sesamfrösmör
0,5-1 msk rödolja eller Ningtsus Sichuanolja (se längst ner för recept)
1 msk vitvinsvinäger
1,5 msk socker
4 msk kinesisk soja
Koka 500 gr spagetti enligt anvisningarna men hoppa över saltet.

Skölj spagettin i varmt vatten, den får inte kallna i durkslaget. Häll över i en stor form när den fått rinna av ordentligt. Blanda ner några droppar sesamolja åt gången i spagettin under omrörning till den har kallnat och alla strån är glansiga av olja. När spagettin har svalnat är det dags att hälla över hälften av såsen och blanda runt ordentligt.
Alla ingredienser förberedda.
Lägg kycklingen i mitten och häll över resten av såsen på kycklingen. Strimla gurka och lägg i en ring runt kycklingen. Garnera med fint hackad purjolök och resten av sesamfröna.

Recept rödolja
Hetta upp 4 dl olja i en tjockbottnad kastrull tills den börjar ryka, ta kastrullen av plattan och låt den svalna något. Glöm inte att ha ett lock redo! Tillsätt sedan en burk paprikapulver och 1 tsk salt och rör om. Vill man ha det starkare kan man tilsätta lite cayenpeppar. När rödoljan svalnat kan den förvaras i en glasburk, den håller länge i kylen. God att servera till pasta.

Finns även att köpa färdig som Ningtsus Sichuanolja, http://www.sichuanolja.se/
Den färdiga kan dock vara lite starkare en den hemgjorda så ta hellre två gånger än för mycket från början.


Smaklig måltid!
/Jonas

Kommentarer
Postat av: Anonym

Najs! Hade glömt den oljan!

Här hemma har det sedan vi började med "visningar" varit förbud på matlagning (ingen orkar städa spis mm varje dag). Men nu är lägenheten sannolikt såld och vi flyttar snart till ett nytt kök!

2011-04-04 @ 21:10:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0