Danskt rågbröd



Nästa morgon har fågelmaten svällt ihop till en härlig sörja.

Efter att alla ingredienser har jäst tillsammans i ett par timmar kan det se ut så här.


/Jonas
Tufft!
Har hållt mig till det lite "enklare bröden" som man hinner med på morgonen innan jobbet hittills!
Men har jag en helg över så kanske Danskt rågbröd kan vara något!
Vad var det som inte blev bra första gångerna?
Första gången delade jag degen på två formar dock var mina formar dubbelt så stora som de som angavs i receptet. Brödet vart gott men skivorna väldigt små.
Nästa försök gjordes med all deg i en form. Misslyckandet var en kombination av att jag glömde stoppa in bakstenen i ugnen och att tjockare bröd tar längre tid. Längre tid fanns inte att tillgå så brödet togs ut ur ugnen innan det var helt klart i mitten.
För att veta att brödet är klart är det bra en stektermometer.
Aha, jag förstår. Jo, tiden bli ju lätt ett problem. Man skulle behöva jobba hemifrån för att baka det perfekta brödet tror jag =o)
Kräver rågbrödet baksten eller blir det bara bättre resultat?
Det här brödet är väldigt enkelt och sköter sig nästan själv. Blanda lite ingredienser på kvällen, rör ihop allt på morgon och lägg direkt i formen. Sen får det jäsa och sen in i ugnen. Inget knådande eller vikande som man behöver passa.
Tror bara resultatet blir lite bättre eftersom jag tagit ut brödet i formen på slutet och lagt direkt på stenen. Går att simulera stenen till viss del genom att ha en plåt istället för galler i ugnen.