Ma la ji si & Suan rong sheng cai

Även kända som Numbing and spicy chicken respektive Stir fried lettuce with garlic and soy sauce är två löjligt goda och hyfsat enkla rätter hemmahörande i Sichuanköket.

Kycklingen:

Råvaror till kycklingen:
Kyckling (receptet nedan noterat vid tillagning av klubborna på bilden, oklar vikt, 150 g?)
Ingefära
Vårlök
Vitlök
Sesmafrön (1 ttsk)
Salt (1/4 tesked)
Socker (1/4 tesked)
Ljus soyasås (absolut inte mörk)
Sesamolja
Chili (torr chili, inte färsk, delad i centimeterlånga bitar, något urkärnade)
Sichuanpeppar ( finns att köpa i asiatiska affärer, finns många bra på Olof Palmes gata) 1 tsk
Olja att steka i (inte oliv)

Kycklingen (några bitar, se bild) kokas i vatten tills den är klar. Med sig i vattnet vill den ha en bit ingefära (skal på, krossad med ett välriktat slag mot en bred kniv som håller fast den lilla rackaren) och några klyftor vitlök.
Medan kycklingen puttrar så passar man på att finhacka ingefära (en tesked för två kycklingklubbor typ), finhacka ett par vitlöksklyftor samt finhackar en vårlök (både vita och gröna delen).
När kycklingen är klar så läggs den snabbt i kallt vatten så att den blir kall och hanterbar. Därefter river man den i lagom stora delar (se bild för önskat resultat), dvs inga knivar är välkomna. Därefter bör tallriken se ut som bild nr 3. Lyft upp allt hack och placera det ovanpå kycklingen. Droppa på lite sesamolja och ljus soyasås ovanpå högen (för klubborna ovan kanske en hav tesekd sesamolja och en och en halv tesked ljus soyasås. Lite salt och pyttelite socker ska också på här!
Hetta upp en wokpanna så att den är het som attans, kasta i sesamfröna (1 tsk) och skaka om woken och rör runt tills sesamfröna börjar poppa, då är de klara och kan läggas på högen med kyckling. För den som inte torrostat på en wok förut är det bra att veta att det kan gå ruskigt snabbt!
Nu kommer det enda svåra och mkt kritiska ögonblicket.
I den fortfarande varma woken lägger man nu i cirka 1 matsked olja (för klubborna ovan, annars eller mer mindre givetvis) och hettar upp. När oljan ryker lite ska man kasta i chilin  samt sichuanpeppar (1 tesked) och rör om och skakar om. Inom ett par sekunder kommer chilin ha börjat ändra färg och då är det klart! Genast skall allt innehåll i woken hällas över kycklingen och allt de andra. (På det kritiska avsnittet finns inga bilder som en uppmärksam läsare säkert noterat. Detta beror helt enkelt på att det är så bråttom, hela processen från olja i, till olja ut bör om woken är varm gå på under 10 sek.)
Blanda ihop allt och smaka av med Ljus soyasås eller salt om sälta behövs. Annars ska det vara gruvligt gott nu och kan ställas åt sidan.


Salladen:

Råvaror till salladen:
Isbergssallad (1 huvud)
Vitlök (Finhackat, 2 msk)
Ljus soyasås (2 msk)
Olja att steka i (inte oliv)
-Riv salladen i stora bitar.
-Hetta upp en Wok med två matskedar olja. När oljan ryker, i med salladen och woka på till salladen är mjuk (går rätt snabbt). Häll ut i en djup tallrik, durkslag eller dyl och häll av vattnet.
-Lägg i två nya matskedar olja i woken (på lägre värme nu) och släng i den finhackade vitlöken (notera måttet, 2 matskedar). När vitlöken börjat dofta mkt och börjat bli gyllene så hälls cirka två matskedar ljus soyasås på i woken och värmen höjs till max. När det börjar koka och dofta kraftigt, i med salladen igen och och mixa ihop allt och det är klart!
Servera och njut!
TM

Kommentarer
Postat av: Mikke

Cool!

Måste prövas snarast, låter riktigt spännande och gott!

2011-10-09 @ 17:43:24
Postat av: Emelie

Wow!

2011-10-10 @ 19:49:41
Postat av: Mikke

Prövat!

Riktigt gott blev det också!

2011-12-12 @ 11:29:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0