Vuxna män gör saker tillsammans!

Huslig söndag!
Efter att ha spänt kedjan på cykeln trampade jag iväg till Jonas i Skogsvik.
Efter ett snabbt fika bestämde vi oss för att det var dags för Syltning!

Steg 1: Äppelträdet vittjades!                      …och det blev många äpplen..


Därefter studerades recept på olika mos och assistenten försågs med mos&sylt munstycket!

Därefter drog vi igång projektet!

Äpplena skars i bitar (även skal, kvistar och kärnhus fick vara kvar) som matades i maskinen! Ganska snart insåg vi att vi inte satt på någon påse för att samla upp restprodukterna varför en snabb korrigering fick göras.

Därefter trodde vi att vi var på banan igen… …men inget mos kom dock hade vi snart fyllt bunken med äppeljuice! Efter att ha studerat recepten lite närmare framgick det tydligt att äpplena innan de proppas ned i maskinen ska kokas! 

Ny korrigering, varsitt glas äppeljuice och vi var åter på banan!

Vi gjorde sylt på ca 2,5 kg äpplen (knappt märkbart ingrepp i de fyllda kassarna)

 

Recept:

Skär äpplena i bitar och koka i lite vatten, pressa en citron i koket, när äpplena mjuknat är det dags för assistenten. Assistenten rensar och passerar äpplena; slutresultat, en pure.

Puren kokades sedan åter upp och socker tillsattes (ca 5 dl), sylten eller moset ska därefter uppnå 105 grader Celsius vilket kan kontrolleras med flera så kallade ”sylt test” där den modiga mannen bland annat sticker ner sina fingrar i den (förhoppningsvis 105 gradiga) sylten, för att sedan utföra en nyprörelse! Mer om de testen går att läsa i stora sylt- och marmeladboken.

När testen var är godkända är sylten klar!


Sylten tappades sedan upp på steriliserade glasburkar (värmda i ugnen till 100 grader Celsius)




När dessa var fyllda vändes de uppochner och till dagens frukostgröt var de klara!

Jag kokade faktiskt äpplemos tidigare i år utan assistent och recept ...och därmed även utan citron, sylttest och steriliserade burkar och det gick också bra!


Efter att ha tittat igenom texten vill jag bara förtydliga att det inte ingår någon banan i receptet!

/MM


Kommentarer
Postat av: Emelie

Haha ja det var mycket bananer där...

Men det ser mycket smarrigt ut! Men varför vänder man burkarna upp och ned?

2011-10-10 @ 19:48:34
Postat av: Bror M

Det har med hållbarheten att göra!

Om man fyller syltburkarna hela vägen upp så att det förhoppningsvis inte är mkt luft kvar och därefter skruvar på locket, så kommer locket att sugas fast (ett vakum bildas) när sylten kallnar (allmäna gaslagen pV=nRT, luften tar mindre plats när den är kall). Jag gissar att anledningen att man ställer den upp och ner är för att man ska försäkra sig om att locket är "helt tätt" och att vakum bildas. Om locket inte hade varit "helt tätt" och burken inte stått upp och ner hade inget vakum bildats utan omkringliggande luft sugits in. Genom att burken står upp och ner torde du från början innan avsvalningen börjar ha ett hydrostatiskt "sylttryck" mot locket/botten (sannolikt har sylten inte helt olik densitet mot vatten, varför ett hydrostatiskt vattentryck kan antagas verka mot locket/botten) och den instängda luften ligger i toppen/botten på syltburken.



Så därmed är detta förfarande inte speciellt viktigt om man tänker äta sylten under en överblickbar framtid (så fort du öppnar burken och "klickljudet" hörs är förtrollningen/vakumet borta).



Detta är vad jag tror, hoppas du har förstått!



2011-10-11 @ 11:37:16
Postat av: Sys

Ooo ja, tack Baloo!

MVG.

2011-10-11 @ 11:46:21
Postat av: cicci

Vad ni är duktiga. Ja det är genom misstagen man lär sig, men resultatet ser ju fantastiskt ut.

2011-10-11 @ 16:36:07
Postat av: TM

Haha, epic fail med kokningen! Jag tyckte det lät helt vettigt att mala ner äpplen först men inser nu att det skulle innebära att man skulle ha munnen full med äppelmos varje gång man äter ett äpple vilket ju ännu inte har hänt.. Men ingen kan ta ifrån er allmänna gaslagen, respect!

2011-10-16 @ 13:37:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0